I: ASRock 939dual sata2 (a kopa OT o viste,chipsetoch,wohoo)

není co dodat

Moderátoři: no-X, Moderátoři

Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

XAN> A ja, prece, coz je podobna verbez.
no-X>
no-X píše:Rem: Musím souhlasit s tím, že pro většinu řadových uživatelů přinášejí 64bit Visty víc problémů, ne reálnýho přínosu. Bohužel...
Tak to kazdopadne, rozhodne netvrdim opak. Ale 4GB RAM prave tihle radovi uzivatele nemaji, a pokud ano, jen na machrovani, takze ani nevedi o omezeni adresace. O co mi jde je to, ze mezi Tvou vetou a prohlasenim
XAN píše:Jestli máš na mysli visty 64 bit, tak tam je to doposud s ovladači taková katastrofa, žew se systém posouvá téměř k nepoužitelnosti, a to teď nemluvim jen o VGA ovladačích.
je natolik diametralni rozdil, ze kazda rika neco zcela jineho. Ta druha je totiz jen obvykle sireni poplasnych zprav.

Situace s drivery pro Vista x64 je porad jeste mnohonasobne lepsi, nez situace s drivery pro Linux. Na problemy se samozrejme narazit da, ale -HoNY-ho pripad se tyka obou verzi Vista, nema tedy s x64 co delat, drivery Creative (a na X-Fi obzvlast) jsou tragedie od prvniho dne, nezavisle na OS (uz spravili po dvou letech na dvestedolarove zvukovce sound lag/cracking problem?), modemy od O2 jsou ceska lokalni zalezitost (jestli myslis CDMA), tam obsence podpory pro obe verze Vista neni prekvapeni, nF3 je chipset stary snad pet generaci, nejak presne nechapu, jak se nam zamichal do teto diskuze. Davat x64 Vista na notebook neni nejlepsi napad kvuli vetsimu memory footprintu 64bit aplikaci, nb prece jen maji v prumeru pameti mene nez desktopy. Coz jsou spolu s pomalymi disky jedine duvody, proc jsou na nb x86 verze.
Bob van Sikorski
ex certifié fanATIque

Příspěvek od Bob van Sikorski »

když přidám ještě trochu OT, tak při dnešních cenáých pamětí, kdy se 4ks 2GB DDR2-800 dají koupit v součtu za 3000Kč ani nemá cenu řešit to z hlediska limitu paměti (pro nové PC). V takovou chvíli si větší žravost aplikací ve WV x64 uživatel může dovolit. Otázkou však je, proč by si normální smrtelník, tedy i hráč, měl pořizovat více než 2GB. Co sem koukal, tak Bioshock mi za běhu nepřeleze 750MB a to je hodně náročná hra. Crysis možná vezme víc, ale jistě ne přes ~1,7GB.

Něco jinéhosamozřejmě je 3DsMax, Maya, vývoj v Javě apod.
Intel Core i5-10400F, 8GB DDR4, Radeon RX 6500 XT, 500GB SATA SSD, 4TB SATA HDD, 650W Fortron, FullHD VA Acer, Linux (od 2010), Olympus E-M10 III + 17/1.4, Ikonta 6x9. vg
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Bob> Ano, pro normalniho uzivatele/hrace maji 4GB minimalni prinos a tudiz ani nepotrebuji x64 OS, souhlas.
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Mě se povedlo v Crysis na high detailech dosta do takový situace, že začalo staré dobrré swapování, tak jsem upgradoval na 4gb + standardní použití 3gb switche, protože jedna dvougigovka stojí dnes 800kč a tudiž v poměru s cenou grafik třeba, je to detail, za kterej ty lidi klidně pár korun přihoděj, protože je to lepší než si vzít 2gb a později rozšiřovat na 4, protože spousta desek 4 moduly dodnes nerada vidí, hlavně AMD. (ale tam to neni problém desky).
Situace s drivery pro Vista x64 je porad jeste mnohonasobne lepsi, nez situace s drivery pro Linux.
Ten sem vůbec nepleť. Vista má bejt nástupcem nejrozšířenějšího systému a má se jím později také stát. S linuxem se vůbec srovnávat nedá, to je systém, pro kterej se malým firmám ani nevyplatí ovladače vyvíjet.
Na problemy se samozrejme narazit da, ale -HoNY-ho pripad se tyka obou verzi Vista, nema tedy s x64 co delat, drivery Creative (a na X-Fi obzvlast) jsou tragedie od prvniho dne, nezavisle na OS (uz spravili po dvou letech na dvestedolarove zvukovce sound lag/cracking problem?), modemy od O2 jsou ceska lokalni zalezitost (jestli myslis CDMA), tam obsence podpory pro obe verze Vista neni prekvapeni
Obou verzí vista, jo těch se týká 50% problémů, ovšem x64 jim maj mnohem víc. Nemluvě o to, že do 32 bit jdou občas vnutit ovladače původně psané pro XP, což do 64bit nejde. X-Fi pod XP chodí obstojně, pod Vistou mizerně pokud použiješ prostorovej zvuk, pod vistou 64 mizerně všude. Modemy O2 nejsou lokální záležitost a hlavně je na ně 32 bit driver pro visty a 64 ne. Téma s Tv kartami jsi takticky obešel a co se týče NF3 - srovnání že je staré, to je jako říct uživatelům Intel BX, že rok po vydání XP jim tam pořád nepůjde AGP a DMA u disků.
Davat x64 Vista na notebook neni nejlepsi napad kvuli vetsimu memory footprintu 64bit aplikaci, nb prece jen maji v prumeru pameti mene nez desktopy. Coz jsou spolu s pomalymi disky jedine duvody, proc jsou na nb x86 verze.
Bylo by to úplně stejný. Ono je to spíš tim, že někteří výrobci ani neudělali ten svůj control panell (viz acer třeba) 64bit, takže to furt jedem krásně 32bit aplikace pod 64bit systémem. Když tam budou pro ty Visty minimální 2gb ram, bude mít paměti pro běžnou práci stejně dost 32 i 64bit verze. Visty sahaj na disk furt jsou všeobecně nevhodné pro notebooky, to neni platnej argument, 64bit by na tomhle vůbec nic nezměnili. Prostě je pro ně těžký udělat drivery a sw. Kdyby výrobci dávali systém podle náročnosti a vhodnosti, tak by tam Vista nikdy nebyla. Stejně nejvíc věcí co řešim ohledně notebooků, je jestli tam půjdou dát XP místo vist.

Nevim, prostě mě nepřesvědčíš. Dneska jsem dokonce navrhoval i jeden server. Nakonec to nevyšlo, protože zákazník chtěl windows serverový 2003ky protože pod vistou 64 mu tam půl věcí nešla. Ale MS už serverový 2003 neprodává - smůla. Když jsou ty visty 64 tak skvělý, proč od nich i tihle lidé dávají ruce pryč atd.

A stejně klíčový nakonec bude že mi ta či ona gamesa dá v XP 50 fps, ve vistě 45fps + větší nároky na ram a ve vistě 64 35 fps, a bude jasno. A jestli je to OS, nebo leností/neschopností vývojářů ovladačů už nikoho zajímat nebude.

Poď si sem na den stoupnout místo mě, tejden doporučuj lidem 64bit visty místo 32 a pak ti řeš ty problémy, protože se ti jich tak 80% vrátí.

A sorry za ten přístup, jsem trošku rozčilenej, už 2 dny tu bojuju s HD3870 a snažim se jí rozchodit na mý desce a prostě to nejde. Moc jsem se nevyspal a ATI má u mě obrovský -, dneska jsem jí vrátil, už mám doma G92, ačkoliv jsem jí původně nechtěl.
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

XAN píše:Obou verzí vista, jo těch se týká 50% problémů, ovšem x64 jim maj mnohem víc. Nemluvě o to, že do 32 bit jdou občas vnutit ovladače původně psané pro XP, což do 64bit nejde. X-Fi pod XP chodí obstojně, pod Vistou mizerně pokud použiješ prostorovej zvuk, pod vistou 64 mizerně všude. Modemy O2 nejsou lokální záležitost a hlavně je na ně 32 bit driver pro visty a 64 ne. Téma s Tv kartami jsi takticky obešel a co se týče NF3 - srovnání že je staré, to je jako říct uživatelům Intel BX, že rok po vydání XP jim tam pořád nepůjde AGP a DMA u disků.
X-Fi chodi mizerne vsude, to nemuzes poprit, byla tak vyrobena. S Vista to nema co delat. EV-DO modemy O2 jsou lokalni zalezitost, vyrabi je AnyDATA specialne pro Cesky Telekom/O2, protoze jinde na svete CDMA po NMT siti nebeha. TV karty jsem neobesel, jen se k nim nevyjadruju, protoze s nimi nemam pod Vista zkusenost. nF3 je 4 roky stara vykopavka, ktera ma problemu vic nez dost vsude, absence podpory ve Vista neni div, spis dar z hury (stejne jako u EAX). A nakonec, ten 40% fps drop, ktery tu popisujes muzes necim podlozit nebo se vyskytl jen u jedne hry a na beta/nonWHQL driverech?
Ohledne tech nb, v tom mas urcite pravdu, ze vyrobci nechteji prepsat ty svoje saskarny (hledej "newest features" v PR materialech) do x64, to je urcite dalsi z hlavnich duvodu, proc jsou na noteboocich x86.

Proste Tvoje veta, kterou to zacalo, a to ze Vista x64 je zcela nepouzitelna kvuli driverum je silne prehnana. Ano, da se ocekavat o neco vice problemu nez pod x86, ale fatalni budou naprosto vyjimecne a mnoho lidi je bezne pouziva k naproste spokojenosti (no, alespon natolik, kolik je v IT mozne :D).

BTW> Co je to o tom, ze MS neprodava Server 2k3? Vzdyt je to jejich jediny server, 2k8 je jeste daleko, a momentalni verze je WS2003R2 SP2, ktera je normalne k mani...?

Tvuj pristup je v pohode, nemas se za co omlouvat. A po dvou dnech s novou ATi diskutujes prekvapive v klidu, to ja bych nedal. :lol:
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Ren píše:X-Fi chodi mizerne vsude, to nemuzes poprit, byla tak vyrobena.
do toho vašeho tenisu s Vistou nechci zasahovat, nemám a nehodlám s ní mít v dohledné době zkušenost. Zaujalo mě ale tohle tvrzení. Já jakousi X-Fi v počítadle mám a až na určité nelogičnosti (dodnes jsem nějak nepřišel na chuť onomu těžkopádnému přepínání mezi game/entertainment/audio creation mode) jsem zatím nenarazil na nějaký problém. Samozřejmě mám jen obyčejné XP prof. a pod tou x-finou je deska s intelem - nerad si zadělávám na potíže, když nemusím, jsem od přírody lenivý tvor. Možná jsem jen málo náročný (a možná jsem ženská). Narazil jsem na spoustu názorů, že X-Fi je křáp, ale mohl by mi prosím někdo vysvětlit proč?
W.I.Z.Z.Y. : Wolframový Inteligentní Zabíjecí Záludný Yankee
Core2DUO E4300 (1.8@2.8GHz), Zalman CNPS7700-AlCu, Asus P5W-DH Deluxe, 3GB DDR2, 2x1TB WD Black, DVD-R/W LG GSA-H55L + GSA H12N, ATi HD4850, Thermalright HR-03GT, V2 12MB Dragon, HP LP2475w 24", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast PxDVR3200 H, Cambridge SW 5.1, Enermax Liberty ELT 500AWT a tak...
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Jo, ok, beru, tu větu jsem přehnal, až budu mít 8gb ram, stejně to bude právě tenhle systém, na kterej přejdu.

Teď už jsem v klidu, už mám G92. Trochu popíšu co se dělo, ať se pobavíte.

Koupil jsem si powercolora HD3870, takovýho toho se Zalmanovitym chladičem a většími takty. Bylo to do systému s Asu P5N-E SLI deskou Nf650i chipset - doposud bezproblémová. Win asi měsíc po instalaci, v systému se neustále štřídaly 2 grafiky Gf 7900GT a Radeeon X1800XT. Drivery na obě nainstalované zároveň, nikdy se nehádaly, obě grafiky fungovaly naprosto bez problémů.

Tak a do tohoto systému jsem přidal toho novýho radeona. První boot, vypadá vše OK, omegy našly samy novou kartu - restart, vše vypadá ok. Rovnou lezu do rivatuneru, maximální OC 890 jádro 2600 paměť, čili spkojenost a jdu testovat.

Napřed Crysis - 1680x1050 vše stíny medium zbytek high - plynulý. To bylo asi jediné milé překvapení od týhle karty. Teď už začaly problémy.

Všimnul jsem si, že když se otevírala ta mimozemská loď, nebo vycházelo slunce, tak jsem viděl pruhy, barevné přechody, jako kdybych to hrál v 16-bitech s mizernym ditheringem. Na R520 ani G71 to nebylo, ale tohle se vyskytuje nejen zde od vydání R600, tak jsem to bral jako nutné zlo.

Dále jsem si spustil UT3, dal jsem hned vše na max 1920x1200 ale plynulost v některejch lokacích 100 fps, v jinejch hlavně při pohledu na velkou scenérii klidně pod 30. Snížení texture detailů pomohlo, proto jsem došel k závěru, že při AF16x 1920x1200 tomu už došla paměť (512mb). Hru jsem vypnul a zkusil jsem UT20004 - a už tu byly opravdové průsery. Každejch asi 5 sekund jsem viděl přez zdi, taková divná šachovinice a fps mizerný - nehratelné. OC jsem samozřejmě vypnul. Zkoušel jsem všechny unreal 2 enginy ve všech to dělalo podobný prasárny.

Odisntaloval jsem teda omegy a zkoušim oficiální Catalysty 7.12 - to samý. Zkusim 7.11 - error při instalaci. Ručně tam narvu 7.11 - to samý jak 7.12, akorát FPS v crysis se zhoršilo. Vrátim tam zpátky 7.12 a zkoušim zapnout FSAA. - BSOD. Reboot - 640x480x4 bit barvy - nejde to změnit. Reinstall driverů - nepomohl. Odinstlace všech driverů všech grafdáren ze systému - nepomohla.

Ruční instalalace 7.11 - funkční, na FSAA kapituluju, zkusim ještě v Lineage2 (korejská onlajnovka, Unreal 2 engine) Imrooved shader mode. Zapnu to - do 2 vteřin zátuh - později systém již odmítal nabootovat. BSOD- Ovladač grafické karty uvázl v nekonenčné smiččce, bla bla bla.

Tak jo, Reinstal celejch voken komplet znova. Naodim originální 7.12 - sysém nabootoval OK. Dokonce i UT2004 bez artefaktů. Tak si řikam paráda, zkusim UT2004 + FSAA 8x ten nejlepší. Zapnu to, hra spadla, zkusit jí pod OpenGL ještě - ani se nespustí. Zkusim znova pod D3D - kompletní zátuh + rozhoený brightness při rebootu. Zkusim reinstall driverů - reboot na 640x480x4bit barvy. Odinstalace všech driverů - nepomohla.

Zkusim Cat 7.11 - systém naběhl - opět pád při FSAA nebo drobátko nestandardních neznámejch hrách. Po rebootu opět grafický ovladač uvázl v nekonečné blab bla bla - BSOD.

Pak jsem ještě ze zoufalství pět zkusil omegy - nabootoval jsem v 640x480 4bit - a z tohoto stavu už jsem se nikdy nedostal. Takže znova reinstall OS.

Po reinstalu si detailně prohlídnu CCC - a hle našel jsem drobnou chybku. PCI-E karty = 2.0 PCI-E desky = 2.0, aktivní = 2.0. To je ale pěkná blbost, ta deska PCI-E 2.0 nikdy neviděla. Tak reinstlalace chipset driverů, flash biosu - nic to neřešilo, špatně to detekoval driver ATI.

No pak jsem si s tim ještě chvíli hrál časem jsem vše stabilizoval, ale při jakýkoliv reinstlaci driveru, nebo byť jen pádu systému vinou grafiky už to nenabootovalo, nebo v 4-bit barvách zralý na další reinstal. Strávil jsem s tim přes 2 dny.

Tak jsem to se vší nechutí přinesl zpátky a vzal jsem si gigovýho gainvarda, tu OC verzi 8800GT. Nainstaluju poslední unikelj betadriver a jedu. Tu jsem dokopal na 750 jádro 1836 shadery a 2200 paměť. V UT3 tam kde bylo vlivem nedostatku paměti 25fps najednou 80, nikdy to neklesne pod 60 při 1920x1200 max detaily AF16x max kvalita. Rovněž AA funguje všude jak má, všehny hry jdou, ještě se mi systém nepodařilo nikde složit nebo přivést k artefaktům. A Crysis 1920x1200 vše high AF16x plynulá hra, uvidím až napadne sníh. Ale obloha ok, žádné viditelné přechody u odstínů barev atd. Prostě karta úplně jiný úrovně. Chtěl jsem Atinu, ať nepatřím mezi ty co přiživujou Zelený, ale tohle fakt ne. Nekupoval jsem si kartu abych si na ní zahrál jen nejnovější hry, některý i mizerně, ale abych si zahrál vše v 1920x1200, i starý věci, a tady se ukázalo kdo má navrch co se týče SW.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

..mlati sa ti chipset s grafikou.velmi podobne priznaky som mal ked som sa snazil rozbehnut x1950pro agp na kt333..

ked davam dokopy komp,drzim sa pravidla pod intel intel,pod amd amd,a zatial nebol problem (hd3850).pred nforce mam velky respekt-drzim sa od nej tak daleko ako sa len da (mozno je to aj tym ze je na trhu bilion verzii a ja ani netusim ake su medzi nimi rozdiely)..a pod atinu by som ho nerval duplom.tym sa nesnazim zvalit vinu na nv (alebo ano? :twisted: ),len konstatujem ze niektore komponenty si proste rozumeju menej ako ostatne..
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

ps47 píše:..mlati sa ti chipset s grafikou.velmi podobne priznaky som mal ked som sa snazil rozbehnut x1950pro agp na kt333..

ked davam dokopy komp,drzim sa pravidla pod intel intel,pod amd amd,a zatial nebol problem (hd3850).pred nforce mam velky respekt-drzim sa od nej tak daleko ako sa len da (mozno je to aj tym ze je na trhu bilion verzii a ja ani netusim ake su medzi nimi rozdiely)..a pod atinu by som ho nerval duplom.tym sa nesnazim zvalit vinu na nv (alebo ano? :twisted: ),len konstatujem ze niektore komponenty si proste rozumeju menej ako ostatne..
Tu samou grafiku si koupil i jeden kolega a ten má P35 a dělalo mu to to samý chvíli, po reinstallu chipset a VGA driverů to bylo ok. Ale on starší hry nehraje, v těch novinkách mi to taky chodilo OK.

Tudiž ten samej problém alias reboot do 4 bit se stal i na Intelu a můžu i vyloučit kusovou vadu grafiky. Ale ta ani vadná neni, protože tam drtivá většina her jede.... ale všechno má svý velký ale. Dále pak na tomto chipsetu fungujou OK všechny jiný grafiky, tudiž v něm prolém nevidim + velkej hrubej výkon + přetaktování. Ten byla dorá volba. Ten Radeon byla špatná volba.

Perla o které jsem se nezmínil - když nastal ten problém s 4 bit a vrátil jsem tam X1800XT - tak se to tam stalo taky. Pomohlo manuálně vymazat z registrů vše od ATI, pak už to chodilo dobře. Ale to je zvláštní R670 chodila taky OK, dokud se něco nestalo, kdekoliv zátuh. Dokud jsem neudělal něco co by to vytuhlo jako třeba force AA do UT3 a podobně, tak vše nakonec šlapalo. Ale jakmile bylo jedno BSOD, tak se cosi změnilo v registrech a už to pak nikdy nenabootovalo a po reinstalu driverů do 4bit modu. Prostě chyba v driverech někde.

Teď už se mi tam hold nic nemlátí.....

(a věci jako pod Intel Intel jsem nikdy neuznával) Intel chipsety jsou prostě Intel.... pod AMD najdeš vždy ňákou chybu. Pod Intel jsou celkem použitelný třeba sis chipsety, a NV taky dobrý když ti jde čistě o herní výkon. Třeba na intelu bych nikdy paměti nedostal na 1T commandrate a podobně. Pak jsou tu naprosto nepoužitelný chiposety typu VIA. AMD chipsety už neexistujou. Asi mluvíš o ATI chipsetech které AMD odkoupilo, maj taky svý mouchy, ale celkem to ujde. Až na to mizerný OC phenomů, které se na nforce taktujou líp kvůli nemožnosti snížit násobič HT při použití HT2.0 na těch novejch AMD. Ale to je v klidu, to je otázka času a ladění biosů, větší průser je, že do toho nejsou slušný CPU. Phenom je z mýho pohledu propadák desetiletí a když chce někdo pořádnej crossfire systém, tak jedině stará dobrá I975 nebo X38, na těhle dvouch to jde nejlíp.
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

XAN> jj, tak presne tenhle pristup nechapu, kdyz rikas, ze jsi chtel ATi abys nemusel koupit nV. Je to nejaka forma charity, jako sbirka na neschopne vyrobce, aby nezkrachovali a ti dobri si pak nemohli prilis vyskakovat? To by jeste davalo jakztakz smysl, i kdyz ja bych do toho dobrovolne nikdy nesel, svet je velky a nadsencu kteri leccos prekousnou se vzdycky najde dost..
Jeste k tem W2k3, jak's to myslel? Me opravdu neni znamo nic o tom, ze uz by se nemely prodavat.

wizzy> Nejzasadnejsi vec pochopitelne je, do ceho ten zvuk posilas. Jake Cambridge to mas? A ta X-fi je Platinum nebo XtremeGamer? (to spis jen pro zajimavost)
V prvni rade jeji cena naprosto neodpovida kvalite, napr. Auzen X-Plosion ji za stejne naklady roztrhne v jakemkoli parametru (vyzkouset, papir toho snese hodne(ted narazim na SNR)), pokud by slo jen o kvalitu, M-Audio nebo TB umeji to same za polovic (ustris mimojine za poplatky Wendelovi). Featury jako ASIO, kterymi se Creative naprosto drze vsude vychlubuje, jsou v realu bohuzel nepouzitelne (napr. kvuli in-lagu). Snazi se tim herni kartu premalovat na poloprofi reseni, coz je minimalne usmevne. Kvuli tomu uz kdysi davno vznikly kx, ktere zrovna tohle resily, zase ale pochopitelne neumely nic jineho. PCIe verze stale neexistuje pry prave diky nevhodnemu navrhu karty. Implementace DirectSound (uz od MS ponekud nedobra zalezitost) je v Creative driverech doprasena natolik, ze prave sound layer stoji za vetsinou nestability, se kterou se hraci potykaji. Coz MS vyresil (udelali sice dobre, ale vyresil v tomhle pripade asi neni spravne slovo :roll:) zrusenim DS ve Vista a tim padem vyrazeni jedine vyhody, kterou mohla X-fi nabidnout(hracum). A to, ze karta nemela funkcni drivery cely ROK po vydani si pamatujes? To byl koneckoncu posledni hrebik do rakve popularity Creative a pridavnych zvukovek. A Creative SW? Jako jeho uzivatel musis uznat, ze to je bud parodie nebo spatny vtip. U karty za 3.000,-? Kdyz Realtek bezproblemu dodava ke svym "zdarma" zvukovkam sw/driver pro vsechny OS a to obstojne kvality?
Ja davam prednost sw ceste, neboli codec a TOSLINK ven do neceho rozumneho, tudiz zvukovku defacto nepotrebuju. Od toho prece vsechny ty QuadCore mame, ne? :-) Osobne, pokud bych jako bezny uzivatel/hrac stal v obchode, koukal na penize a premyslel nad tim, ze mi codec uzira CPU, tak nez dat 3k za zvukovou kartu, dam je radeji do toho CPU (nebo GPU) a pomuzu si nasobne.
/edit: No, ctu to po sobe a myslim, ze bych mel jit spat..Srozumitelne to ale jakztakz je, tak dobrou. :)
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

XAN> jj, tak presne tenhle pristup nechapu, kdyz rikas, ze jsi chtel ATi abys nemusel koupit nV. Je to nejaka forma charity, jako sbirka na neschopne vyrobce, aby nezkrachovali a ti dobri si pak nemohli prilis vyskakovat? To by jeste davalo jakztakz smysl, i kdyz ja bych do toho dobrovolne nikdy nesel, svet je velky a nadsencu kteri leccos prekousnou se vzdycky najde dost..
Jeste k tem W2k3, jak's to myslel? Me opravdu neni znamo nic o tom, ze uz by se nemely prodavat.
Ba dokonce jsem i chvíli přemejšlel nad rv680, protože to by byl prostě pěknej kus ženeza a neválelo by se to každýmu v PC jak kdejaká mainstreamová karta. K rv670 mě vedlo více věcí. Za prvé G92 se u nás furt prodává o 10-15% dráž než by měla, aneb lidi to stejně koupěj, nic jinýho se nevyplácí. Za druhá konkrétně u týhle karty se mi líbil ten chladič a plánoval jsem s ní velké OC + i voltmod a překročit s GPU 1ghz. Chladič byl fakt super, po OC v plný zátěži to mělo 55C°. Dále pak mě dodnes trochu děsí to, že G80 a G92 obě trpí pořád tim bugem, že někdy neuměj uvolňovat videopaměť, a ta se přeplňuje, to jsem vyřešil tou 1gb verzí. A další asi nejpalčivější problém - GPU co se prezentuje jako unifikované se tak nechová - tzn G80 nedovede dynamicky přiřadit víc jednotek na geometrii třeba, má pevnej poměr pro shadery, geometrii, geometry shader atd. A děsim se, až vyjde první hra co bude mít DX10 engine a bude chtít tohle používat, výkon bude víš kde. Na radeonech to od vydání R600 hned fungovalo. + r670 a DX10.1. Na druhou stranu mě uklidňuje, že Nvidia dnes podplácí a ovládá prakticky všechny herní vývojáře, už má pod palcem i Valve.

Takže včera ode mě jeden kolega žebral na půjčení starou G71, protože si s ní bude moct stáhnout něco ze steamu zadara, tohle se doteď dělalo s radeony.

A protože zelený rotující logo mě zdraví prakticky u každý hry, nebojim se že by si někdo troufl napsat hru, se kterou by si tenhle HW nerozuměl, samo sebou dokud NV nevydá GPU které tu bude zvládat.

Dále pak už mi to bylo blbý, ale léta nadávám na nv a jejich politiku, ale nakonec mám z 80% karty od nich. Tak jsem chtěl koupit atinu, tak odedneška nadávám na ATI no.

Dále pak dle všech recenzí ta karta měla stačit na to, abych si téměř vše krom Crysis zahrál v 1920x1200 max detaily AF16x bez AA. Realita byla jiná, kartě došla paměť, což bylo opět v rozporu s těmi testy všude na netu ze kterejch vychází 1gb jako zbytečnost. Tak teď mám kartu co to konečně dá a dam i ten crysis. Na tomhle jde crysis 1920x1200 vše na high jak na radeonu šel v 1680x1050 high stíny na medium.

Jo a taky jsem chtěl přispět radši do kapsy ATI. Pokud se nepletu, tak ATI je dnes to jediný co v AMD vydělává.

A v neposlední řadě jsem chtěl slušnou kartu za 5 tisíc, ne za 7.

Zkrátka nemyslel jsem si, že ty drivery budou až taková katastrofa, obvzláště když dodnes jsem dělal s R520 na stejnejch driverech a bylo to celkem ok.

Ono problém je v tom, že AMD dnes nemá prakticky krom grafik co nabídnout. Už od dob 386 nabízelo vždy levnou alternativu Intelu a vyplatilo se. Třeba taková K6 a její cena versus Celeronu natož PentiuII. Pak za dob K7 dokonce stejnej výkon a pořád super cena. To byly časy AMD. Pak K8, kde už i lepší výkon, ale taky si to už nechali zaplatit. Pamatuju si, že základní model do socketu 939, A64 3000+ stál při uvedení skoro 6 litrů, a to se kupoval aby se pak přetočil, protože na základu to nebylo až takový dělo. Ale dnes Intel prodává tak levné a sylné procesory, na které AMD nemá odpověď. Pentium Dulacore na 1,8ghz třeba je prostě lepší jak K8 se stejnou cenou. Navíc za to pentium dáš 1500, za ňákou gigabytku s P31, P35 nebo Nf650 dáš 2k, přetočíš to na tom minimálně na 3,2ghz s jistotou a máš výkon na úrovni nejdraššího dvoujádra. Na tohle AMD prostě nemá odpověď a neni důvod jej kupovat. Co Phenom přišel na trh, nebyl u mě jedinej zákazník, co by nad nim byť jen uvažoval. A kdyby se mě zeptal, tak mu řeknu, že C2Q má lepší poměr cena /výkon, lepší výkon celkově, lepší výkon na stejný frekvenci, míň žere, míň topí, a ačkoliv bych o tomhle neměl mluvit, jde řádově líp točit.

A co se týče těch W2k3, tak to jsem myslel naprosto reálně. Dneska když k nám do CZC přijdeš a budeš chtít tenhle systém, tak ho nekoupíš, nemáme jej v nabídce a MS nám jej již odmítá dodávat. Když se MS zeptáme, co použít za 64 bit systém, tak nám řeknou Visty. Řeknu a co do serveru? Visty Ultimate. Prostě nejsme schopni od MS získat žádné další licence na jiné systémy než všechny typy vist 32 a 64bit a XP 32bit. Prostě už to prej neprodávaj, aspoň to mi zarputile tvrděj naši obchodníci.

Takže teď prakticky neděláme ani menší servery, protože i když občas někomu ňákej navrhnu, tak ho nakonec neveme, protože mu můžu nabídnout jen Visty 64 a s tim mě pošle někam.
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Rene, posílám to do CambridgeSoundworks DTT2200 - je to samozřejmě ta nejnižší řada a stará jak metuzalém, ale zvuk to má furt lepší než co se dá dnes koupit cca do pěti tisíc, ani ty slavné Geniusy HT-whatever na to nemají. Tedy co se kvality zvuku týče, asi by ty Cambridge toho tolik "neukřičely", ale o to ani nejde. U Cambridgů totiž umí navrhnout bandbass - na rozdíl od Geniusů, o Creativech ani nemluvě, ti se o to ani nepokoušejí a dělají uhuhlané bassreflexy.

Kartu nemám ani Platinum, ani XtremeGamer. Mám ji ještě z doby, kdy se prodávaly pouze tři varianty - nejlehčí, prakticky karta s cedesem a nějakýma kravinkama kolem, potom ta Fatality, co mám, ta je i s I/O panelem do 5,25 šachty, dálkáčem a nějakou vnitřní pamětí (jestlipak se vůbec využívá? :roll: ) a nakonec byla platinum, ta měla ten panel externí a lepší paramatry odstupu signálu od šumu. Asi kvůli kvalitnějším DACům nebo zesikům, nevím. Mě na platinu neseděla ta externí krabice, tak jsem vybral tu Fatality, o nějakého frikulína s profláklou herní pověstí mi vůbec nešlo, prostě to byla ta střední cesta.
Kupoval jsem to docela dlouho po vydání, trefil jsem se do doby, kdy tahle trojřada docela cenově spadla - navíc ty problémy se softem asi už byly vychytané - a chvíli před tím, než začali vydávat ty "povedené" XtremeMusic, XtremeGamer a podobné vycpávky. Takže já jsem nikdy žádné problémy se softem nezaznamenal a za ty prachy mi to poskytuje přesně to, co chci - dobrý prostorový zvuk v gamesách a dobrý zvuk u filmů a muziky. Jasně, pravý audiofil si zacpe uši a bude dštít oheň a síru na crystalizer, avl a podobné věci, ale ono to kupodivu opravdu i funguje a když to nechci, tak to vypnu.
KX project mě svého času hodně zajímal, ale když jsem pořád čekal jestli dokáží splnit slibovanou podporu EAX a furt nic, tak jsem to vzdal, už to nesleduju. (už to umí, nebo ještě furt slibují?) Myslím, že je to velká škoda, tím by tyhle karty zísakly velmi zajímavou sw alternativu, takhle jsou kx pouze pro audiofily - a ti nesáhnou po creativce, EAX je nezajímá.
Já jsem docela konzervativní člověk, Creativku jsem měl už kdysi SB 16, AWE 32, potom jsem naštěstí přeskočil ty jejich pci paskvily až na Live 1024 (ta karta měla zajímavou fíčuru, jak se vypojily nebo zapojily za chodu repro, tak tvrdý zátuh woken, no totok :shock: ), potom nějakou Audigy a nakonec ta X-Fi. Já mám raději HW řešení na cokoli, sw nevěřím. Jasněže to dnešní cpu utáhnou a pomalu ani nepoznají, ale přijde mi to systémovější.
Core2DUO E4300 (1.8@2.8GHz), Zalman CNPS7700-AlCu, Asus P5W-DH Deluxe, 3GB DDR2, 2x1TB WD Black, DVD-R/W LG GSA-H55L + GSA H12N, ATi HD4850, Thermalright HR-03GT, V2 12MB Dragon, HP LP2475w 24", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast PxDVR3200 H, Cambridge SW 5.1, Enermax Liberty ELT 500AWT a tak...
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

XAN> Chapu, takze opravdu charita..Hmm..
Tu RV680 bych pochopil (do vitriny), to je opravdu neobvykla sranda a za par let muze byt zabava to rozchazet, koupis si ji pak na eBayi..;-) No a vsechny ostatni duvody (krome ceny) co jsi zminil, mluvi prave pro nakup nV. Na co kupovat ATi, kdyz jak rikas nV podplatili vsechny a maji vsude prsty, cimz mas zajisteny minimalni problemy (v porovnani s druhou stranou)? Jinak jak si chvalis R520, tys s ni nemusel delat kdyz prisla, cely nasledujici rok se drivery propracovavaly ne k lepsimu vykonu, jak bys cekal, ale od nepouzitelnosti k jakztakz chodu. Tvoje zkusenost s HD3870 je stejna, uvidis, ze do roka bude alespon trochu funkcni. Zkratka ty nove generace tam po strance sw dosti nezvladaji, hw je jak vime na vyborne urovni, minimalne technologicky, kdyz ne vykonove.

wizzy> Pouzivas crystalizer? :shock: V zadnem pripade nejsem audiofil (nepouzivam ani FLAC), to bych musel do svojeho audia dat minimalne ^10. Jedine, co ma X-fi oproti jinym kartam stejne tridy je EAX 5.0, Montego nebo X-Plosion konci na tech uvolnenych EAX 2.0, stejne jako vsechno nonCreative. Jak uz jsem zminil, ve Vista je tohle uplne jedno, diky absenci DS, takze s jakoukoli jinou kartou (stejne tridy) udelas lepe. Dalo by se rict, ze tim MS zrusil monopol Creative na zvuk, ale koho to zajima, kdyz addon zvukovku pouziva snad ani ne 0.5%? (mezi hraci je to o neco vic, podle Steam survey okolo 5%, coz neni presne, ale proste mezi hraci je jich vic). KX uz taky nesleduju, ale EAX urcite nezvladli (pokud ano, ne vys nez prave 2.0). Jinak moje sw reseni se Ti nelibi, ale zapominas, ze je vic hw nez to Tvoje hw.. :lol: CPU to jen splitne a posle po TOSLINKu do hw zarizeni, ktere je pro zvuk skutecne a primarne urceno. Tam uz muzes posadit treba decoder nebo rovnou receiver, to podle financni situace, vzdycky si ale kvalitativne pomuzes proti PCI karte, a to nemluvim jen o kvalite zvuku, ale take o komfortu ovladani nebo moznosti pripojit vice zarizeni.
Jestli se X-RAM da na neco pouzit jsem spis doufal ze reknes Ty me..:-D
/edit: Dobry audio setup ma i svoje nevyhody, je dost tezky, coz je problem, kdyz se casto stehujete jako ja. :-) Ale jak uz rekl nekdo prede mnou, 'dobrej zvuk je jak velka uhlopricka nebo hezky holky, jak jednou zacnes, uz si nezvyknes na horsi'..:-) Vzpominam si, ze kdyz jsem presedlal na lepsi bedny, najednou mi Porta Pro stacily tak akorat, do te doby jsem vsechno meril podle nich..
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

XAN> Chapu, takze opravdu charita..Hmm..
Tu RV680 bych pochopil (do vitriny), to je opravdu neobvykla sranda a za par let muze byt zabava to rozchazet, koupis si ji pak na eBayi..Wink No a vsechny ostatni duvody (krome ceny) co jsi zminil, mluvi prave pro nakup nV. Na co kupovat ATi, kdyz jak rikas nV podplatili vsechny a maji vsude prsty, cimz mas zajisteny minimalni problemy (v porovnani s druhou stranou)? Jinak jak si chvalis R520, tys s ni nemusel delat kdyz prisla, cely nasledujici rok se drivery propracovavaly ne k lepsimu vykonu, jak bys cekal, ale od nepouzitelnosti k jakztakz chodu. Tvoje zkusenost s HD3870 je stejna, uvidis, ze do roka bude alespon trochu funkcni. Zkratka ty nove generace tam po strance sw dosti nezvladaji, hw je jak vime na vyborne urovni, minimalne technologicky, kdyz ne vykonove.
Pravda, s mladou R520 zkušenosti nemám. Od začátku 2005 do začátku léta 2007 jsem se držel zásadně NV40 based karet, a že jsem jich měl dost. Tam jsem za ty léta pozoroval 2 věci co se týče driverů. 1. Zvednutí výkonu 2. Zhoršení kvality obrazu - větši shimmering, optimalizace filteringu. Ty šly samo sebou vypnout, ale výkon tomu pak odpovídal. Co se týče kompatibility s hrama, tak vždy vše OK, když se náhodou vyskytnul problém, tak jsem jen zabrousil na guru3D, stáhnul poslední betadriver a už to jelo. Od ATI jsem měl Radeon 7000, 7200, 9800, X1800XT, pravda je, že, vždy už dost dlouho povydání, takže drivery byly dlouho ve vývoji, ale takový super drivery jak na 9800, později celkem slušný na X1800, to je prostě obrovskej kontrast k těm novejm kartám. A hlacně X1800XT jakožto konkurent 7800GTX prostě kralovala. Dneska je stejně rychlá jak 7900GTX.

Tak jak se chovaj drivery na rv670, se chovaly drivery od S3, nic srovnatelnýho, nebo horšího jsem neviděl.
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Ren píše:Jestli se X-RAM da na neco pouzit jsem spis doufal ze reknes Ty me..:-D
/edit: Dobry audio setup ma i svoje nevyhody, je dost tezky, coz je problem, kdyz se casto stehujete jako ja. :-) Ale jak uz rekl nekdo prede mnou, 'dobrej zvuk je jak velka uhlopricka nebo hezky holky, jak jednou zacnes, uz si nezvyknes na horsi'..:-) Vzpominam si, ze kdyz jsem presedlal na lepsi bedny, najednou mi Porta Pro stacily tak akorat, do te doby jsem vsechno meril podle nich..
Trošku jsem si zagooglil a s X-RAM je to přesně tak, jak jsem čekal - je potřeba podpora ze strany vývojářů. Jediná známá gema, která to využije je Quake 4, potažmo Doom3 v.1.3. No však si počti sám.
http://www.digit-life.com/articles2/mul ... part3.html
Se zbytkem naprosto souhlasím, ovšem je potřeba si předem stanovit hranici, až kam člověk chce zajít, protože jinak se to vymkne z rukou a najednou zjistíš, že přemýšlíš nad tím, jestli koupit zlacený konektor za XXX nebo YYY peněz a pátráš po internetu po testech, kdo měří šum na takových nebo makových kabelech... :-D
K Vistám - jak jsem psal dříve, tak jsem konzervativní a ač jsem si Visty už párkrát ošahal, tak je k sobě dávat nebudu, co potřebuju mi na počítadle funguje a fakt nechci strávit další půlrok sháněním patchů a updatů jen proto, že mám pocit, že mám dost paměti a Visty by mi tam mohly šlapat. Proto mi s XP zůstane i DS a EAX, takže ta X-Fi má pro mě smysl a přináší mi i něco navíc, než on-board řešení. S tím hw/nehw máš asi pravdu, po tom jsem nepátral, ale určitě uznáš, že 80% onboardovek jsou celkem pěkné šumítka, kvalitou zvuku je i ta x-fina předčí. Jasně, jsou výjimky, jako SoundStorm na nf2, ale to se bohužel moc neujalo...
Pár testů:
http://www.czechcomputer.cz/art_doc-05F ... 53E10.html
http://www.svethardware.cz/art_doc-295C ... 2B1D2.html
http://www.svethardware.cz/art_doc-ACDC ... 33CF6.html
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

wizzy> No ale fuj, za koho me mas... :evil: Samozrejme ze nikdo se nesnazi srovnavat "monstrum" s 109dB SNR a onboard zvukovku. Asi jsi minul tu cast s TOSLINKem, o ktere jsem mluvil. Aneb, v takovem reseni zvuk s DAC na mobo vubec neprijde do styku a v nezmenene podobe opusti PC vstric receiveru, ktery uz se o nej postara tak, jak si zaslouzi. Zvukovku mas v systemu vlastne jen proto, abys mohl nainstalovat driver, ktery S/PDIF ovlada a aby OS nepyskoval, ze "no audio hw found". :-) A v tom je prave sila toho reseni, zvuk je tak kvalitni, jak kvalitni krabici postavis vedle PC a nemusis utracet za shitozni Creative hw, ktery v Tebou nalinkovanych testech mimochodem ani jednou nezvitezil..;-)
To s temi kabely a konektory je presne jak rikas, a takhle nikdy nesmim skoncit uz jen proto, ze se temhle lidem vzdycky smeju. :-) Vis, ze ty kabely za desitky tisic musis kazdych par let obmenit, protoze uvnitr oxiduji a zmeni se jejich charakteristiky? :lol: Ja nastesti nejsem zadny 'netopyr' a v poklidu si vystacim i se solidni MP3. Spis se venuji tomu co posloucham, protoze hudbou opravdu ziju a nejen svuj audiosystem, ale ani svoje usi nezasiram moderni produkci (jak vhodne slovo pro to, co dnes vyrabeji). Asi neni nahoda, ze rada umelcu, ktere mam v knihovne uz davno zemrela a zbytek se hraje zasadne v kategorii oldies..
/edit: Co presne myslis temi patchi a updaty na Vista? ;(
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Ren píše:wizzy> No ale fuj, za koho me mas... :evil: Samozrejme ze nikdo se nesnazi srovnavat "monstrum" s 109dB SNR a onboard zvukovku. Asi jsi minul tu cast s TOSLINKem, o ktere jsem mluvil. Aneb, v takovem reseni zvuk s DAC na mobo vubec neprijde do styku a v nezmenene podobe opusti PC vstric receiveru, ktery uz se o nej postara tak, jak si zaslouzi. Zvukovku mas v systemu vlastne jen proto, abys mohl nainstalovat driver, ktery S/PDIF ovlada a aby OS nepyskoval, ze "no audio hw found". :-) A v tom je prave sila toho reseni, zvuk je tak kvalitni, jak kvalitni krabici postavis vedle PC a nemusis utracet za shitozni Creative hw, ktery v Tebou nalinkovanych testech mimochodem ani jednou nezvitezil..;-)
OKi, buď jsem to nepobral, nebo se na to nesoustředil, v tomto případě máš samozřejmě pravdu. Ale pokud potřebuješ do PC nějaký zvuk i rozumně narvat, tak tě toto řešení trošku omezuje, ne? Nebo umí některé ty onboardovky i digital-in?
Sice nezvítězily, ale ani se nějak nepropadly, ne? ;-)
Ren píše:To s temi kabely a konektory je presne jak rikas, a takhle nikdy nesmim skoncit uz jen proto, ze se temhle lidem vzdycky smeju. :-) Vis, ze ty kabely za desitky tisic musis kazdych par let obmenit, protoze uvnitr oxiduji a zmeni se jejich charakteristiky? :lol: Ja nastesti nejsem zadny 'netopyr' a v poklidu si vystacim i se solidni MP3. Spis se venuji tomu co posloucham, protoze hudbou opravdu ziju a nejen svuj audiosystem, ale ani svoje usi nezasiram moderni produkci (jak vhodne slovo pro to, co dnes vyrabeji). Asi neni nahoda, ze rada umelcu, ktere mam v knihovne uz davno zemrela a zbytek se hraje zasadne v kategorii oldies..
Chachá, tohle prohlásit na nějakém audiofilském fóru, tak tam půlka osazenstva dostané schízu, že už mají doma vlastně z těch kabelů srajdu a honem provedou nájezd na nejbližší audiofilský kšeft :-D Mimochodem co posloucháš za muziku? Já "zastydl" v osmdesátých letech, vedle toho papám klasický heavy metal s ozzym, ale můžu třeba i rob zombie, starší offspring a green day a podobně. Zajdu si klidně i na koncert Backwards (jedna z nejlepších revivalových kabel Beatles, zdravím bratrov slovákov), mám záběr poměrně široký, ale ten spotřebák, co se line z rádia jako moderní hudba, to jde nějak mimo mě...
Ren píše:/edit: Co presne myslis temi patchi a updaty na Vista?
;(
Ne všechen soft, fungující bez problémů pod XP jede stejně spolehlivě pod Vistami, typicky Nero6.
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

wizzy> Vsechny dnes maji i optical-in, ja ho ale na nic nepouzivam. Ostatni zarizeni das take do receiveru, nemusis je vubec honit pres PC. A pokud to chces pro nejaky zaznam, typicky LP, MC nebo buhvi co to lide nahravaji, muzes pouzit optical-in, coz ale ten stary srot (cti zdroj zaznamu) ma opravdu vyjimecne, nebo normalni line-in, vzdyt ho tam mas jako na kazde zvukovce. Kvalita ADC bude zrejme presne takova, jakou od onboard HDA reseni cekas, neboli jeste porad prilis dobra pro kvalitu MC..;-) A pokud se bavime o skladani, pak musis investovat, to je neco zcela jineho. Pak potrebujes jeste zcela jine reseni, a X-Fi to opet nebude..;-)

Ne-e, to tak opravdu je, oni se casto bavi v tom smyslu "No ja uz ty kabely dva roky nevymenil, a povim ti ten zvuk uz je takovej plochej, a ta prokreslenost co tam byvala, ta chybi."...To pak nevim jestli se mam smat nebo brecet..
S hudbou jsme na tom podobne, ve smyslu, ze nic moc novejsiho nez '80 neposloucham, konec koncu bylo to obdobi, kdy tato civilizace dosahla sveho maxima, a nejen kulturniho. Mam rad klasickou hudbu a take metal, a jak urcite sam vis, tyhle dva zanry maji hodne spolecneho. V cem se lisi, jsou naroky prave na audiosystem. Pro klasickou a orchestralni hudbu MP3 zkratka nestaci a ruzna chrchlatka za 5k ji ublizuji mnohem vic nez hudbe rockove. Zvlastni slabost chovam pro soundtracky, jelikoz jsem cinemaniak, je to pro me zpusob jak se vracet k oblibenym filmum. Tvori temer polovinu me sbirky.

Ad Vista: Nechodi jen opravdove specialitky, napr. posledni Nero6 chodi zcela bez problemu, ackoli pri startu hlasi compatibility problem. Dej priste nezobrazovat, zadna potiz Te neceka, zeptej se WIFTa z CDR.cz. Ja pouzivam Nero 7 v express edici, ale bohate by mi stacilo paleni, co je primo ve Win, moc toho nenapalim, a kdyz, tak pouze data v single session, to je pak uplne jedno, cim to palis. Nero se hodi na BR disky. Je dost mozne, ze mas nejaky oblibeny tool, ktery nekdo sepsal na kolene doma a uz davno ho nepodporuje, to se pak urcite snadno stane, ze neco nechodi. Ale vetsina oficialnich aplikaci a toolu (archivery, managery, prehravace, browsery i hry, to za ty nejpouzivanejsi kategorie) bezi bez problemu. Visty uz jsou na trhu dost dlouho, takze kdo chtel, uz vetsinou novou verzi vydal (pokud bylo vubec treba), a MS sam brzy po startu uvolnil tri balicky, ktere kompatibilitu se starsimi aplikacemi zvysily. Takze zase jsme u toho, problemy se vyskytnout mohou, ale pravdepodobne nebudou fatalni. Uz jsem se tu o tom nekde zminil, jedina skutecne nefunkcni aplikace, ktera me opravdu zamrzela (a to jen v pocatku, kdy jsem ladil novou sestavu), byl Intel TAT. Tehdy jsem stejne jeste mel XP partition. Mluvim po rocni zkusenosti s Vista x64. A kdyz uz jsem se do toho pustil, a nez me nekdo osoci z toho, ze delam Vista advokata nebo ze me MS plati, tak zopakuju svauj nazor na ne, i kdyz uz jsem ho tu nekde psal. Pokud mas stary stroj, neprinasi nic, kvuli cemu by se vyplatilo investovat do upgrade na Vista. Pokud ale stavis novy stroj, neni v nich nic, kvuli cemu bys mel nekde nahanet dobihajici XP, ktera se MS snazi potlacit, navic pro opravdu silny novy hw se Vista vetsinou hodi o neco lepe. Zkratka, je to jen takova prijemna evoluce, ktera si vubec nezaslouzi takovou pozornost, jakou ji svet venuje. Neni to ani nejhorsi, ani nejlepsi OS vsech dob a kdyby neuplynulo tolik let od poslednich Windows nebyl by zadny duvod je vsude kolem resit porad dokola a Net je plny hoaxu, ktere se predavaji porad dal a dal a ti, co tomu rozumi se vetsinou ani nesnazi to nejak vyvracet, protoze to stejne nema cenu. Jinymi slovy, temer stejna situace jako 2000->XP.
Odpovědět