XAN> jj, tak presne tenhle pristup nechapu, kdyz rikas, ze jsi chtel ATi abys nemusel koupit nV. Je to nejaka forma charity, jako sbirka na neschopne vyrobce, aby nezkrachovali a ti dobri si pak nemohli prilis vyskakovat? To by jeste davalo jakztakz smysl, i kdyz ja bych do toho dobrovolne nikdy nesel, svet je velky a nadsencu kteri leccos prekousnou se vzdycky najde dost..
Jeste k tem W2k3, jak's to myslel? Me opravdu neni znamo nic o tom, ze uz by se nemely prodavat.
Ba dokonce jsem i chvíli přemejšlel nad rv680, protože to by byl prostě pěknej kus ženeza a neválelo by se to každýmu v PC jak kdejaká mainstreamová karta. K rv670 mě vedlo více věcí. Za prvé G92 se u nás furt prodává o 10-15% dráž než by měla, aneb lidi to stejně koupěj, nic jinýho se nevyplácí. Za druhá konkrétně u týhle karty se mi líbil ten chladič a plánoval jsem s ní velké OC + i voltmod a překročit s GPU 1ghz. Chladič byl fakt super, po OC v plný zátěži to mělo 55C°. Dále pak mě dodnes trochu děsí to, že G80 a G92 obě trpí pořád tim bugem, že někdy neuměj uvolňovat videopaměť, a ta se přeplňuje, to jsem vyřešil tou 1gb verzí. A další asi nejpalčivější problém - GPU co se prezentuje jako unifikované se tak nechová - tzn G80 nedovede dynamicky přiřadit víc jednotek na geometrii třeba, má pevnej poměr pro shadery, geometrii, geometry shader atd. A děsim se, až vyjde první hra co bude mít DX10 engine a bude chtít tohle používat, výkon bude víš kde. Na radeonech to od vydání R600 hned fungovalo. + r670 a DX10.1. Na druhou stranu mě uklidňuje, že Nvidia dnes podplácí a ovládá prakticky všechny herní vývojáře, už má pod palcem i Valve.
Takže včera ode mě jeden kolega žebral na půjčení starou G71, protože si s ní bude moct stáhnout něco ze steamu zadara, tohle se doteď dělalo s radeony.
A protože zelený rotující logo mě zdraví prakticky u každý hry, nebojim se že by si někdo troufl napsat hru, se kterou by si tenhle HW nerozuměl, samo sebou dokud NV nevydá GPU které tu bude zvládat.
Dále pak už mi to bylo blbý, ale léta nadávám na nv a jejich politiku, ale nakonec mám z 80% karty od nich. Tak jsem chtěl koupit atinu, tak odedneška nadávám na ATI no.
Dále pak dle všech recenzí ta karta měla stačit na to, abych si téměř vše krom Crysis zahrál v 1920x1200 max detaily AF16x bez AA. Realita byla jiná, kartě došla paměť, což bylo opět v rozporu s těmi testy všude na netu ze kterejch vychází 1gb jako zbytečnost. Tak teď mám kartu co to konečně dá a dam i ten crysis. Na tomhle jde crysis 1920x1200 vše na high jak na radeonu šel v 1680x1050 high stíny na medium.
Jo a taky jsem chtěl přispět radši do kapsy ATI. Pokud se nepletu, tak ATI je dnes to jediný co v AMD vydělává.
A v neposlední řadě jsem chtěl slušnou kartu za 5 tisíc, ne za 7.
Zkrátka nemyslel jsem si, že ty drivery budou až taková katastrofa, obvzláště když dodnes jsem dělal s R520 na stejnejch driverech a bylo to celkem ok.
Ono problém je v tom, že AMD dnes nemá prakticky krom grafik co nabídnout. Už od dob 386 nabízelo vždy levnou alternativu Intelu a vyplatilo se. Třeba taková K6 a její cena versus Celeronu natož PentiuII. Pak za dob K7 dokonce stejnej výkon a pořád super cena. To byly časy AMD. Pak K8, kde už i lepší výkon, ale taky si to už nechali zaplatit. Pamatuju si, že základní model do socketu 939, A64 3000+ stál při uvedení skoro 6 litrů, a to se kupoval aby se pak přetočil, protože na základu to nebylo až takový dělo. Ale dnes Intel prodává tak levné a sylné procesory, na které AMD nemá odpověď. Pentium Dulacore na 1,8ghz třeba je prostě lepší jak K8 se stejnou cenou. Navíc za to pentium dáš 1500, za ňákou gigabytku s P31, P35 nebo Nf650 dáš 2k, přetočíš to na tom minimálně na 3,2ghz s jistotou a máš výkon na úrovni nejdraššího dvoujádra. Na tohle AMD prostě nemá odpověď a neni důvod jej kupovat. Co Phenom přišel na trh, nebyl u mě jedinej zákazník, co by nad nim byť jen uvažoval. A kdyby se mě zeptal, tak mu řeknu, že C2Q má lepší poměr cena /výkon, lepší výkon celkově, lepší výkon na stejný frekvenci, míň žere, míň topí, a ačkoliv bych o tomhle neměl mluvit, jde řádově líp točit.
A co se týče těch W2k3, tak to jsem myslel naprosto reálně. Dneska když k nám do CZC přijdeš a budeš chtít tenhle systém, tak ho nekoupíš, nemáme jej v nabídce a MS nám jej již odmítá dodávat. Když se MS zeptáme, co použít za 64 bit systém, tak nám řeknou Visty. Řeknu a co do serveru? Visty Ultimate. Prostě nejsme schopni od MS získat žádné další licence na jiné systémy než všechny typy vist 32 a 64bit a XP 32bit. Prostě už to prej neprodávaj, aspoň to mi zarputile tvrděj naši obchodníci.
Takže teď prakticky neděláme ani menší servery, protože i když občas někomu ňákej navrhnu, tak ho nakonec neveme, protože mu můžu nabídnout jen Visty 64 a s tim mě pošle někam.