V4 AGP a neobvyklý problém s OpenGL

Jakákoli problematika co se týká Voodoo 4 , čili VSA-100 & VSA-101

Moderátoři: ps47, Vykupitel

Odpovědět
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

V4 AGP a neobvyklý problém s OpenGL

Příspěvek od no-X »

Při testování jsem narazil na zajímavý problém. Voodoo 4 AGP (PowerColor, všechny tři verze který mám) se chovají poněkud divně pod OpenGL

OpenGL Stars - ok
GL ext reme - z 90% ok, 10% výsledků je ale úplně mimo
Q3A (popíšu níže)
Sin - nejede
OpenGL villagemark - nejede

testuju pod Win98, DX8.1, drivery AM2.9, ale zkoušel jsem i poslední Evolut., ale se stejným výsledkem

Q3A: když spustím hru, dopadá to v podstatě dvěma způsoby. Buď se mi objeví nejdřív šedá obrazovka a po ní tohle:

Obrázek

při čemž dojde k zámrzu, ale double ctrl+alt+del z klávesnice restartne počítač (přepínání num locku funguje, ale s velkým zpožděním) - zřejmě není komp zamrzlý, ale je něčím silně vytížený.

Druhá varianta je, že se timedemo v Q3A rozjede, ale chvílemi zamrzne, ale po chvíli se obraz zacuká a jede dál. Do konce ale nedoběhne nikdy. Obvykle se při tom zacukání ještě objeví poškození v obraze, který je typický pro poškozený paměti (ale jak říká, vypadá to 100% stejně na všech třech kartách)

Zkoušel jsem změny v nastavení driverů, ale nic nemělo nějaký jednoznačný vliv.

Na V4/V5 PCI (3Dfx) se to ale neděje a vše běhá relativně dobře. Bohužel nemám 3Dfx V4 AGP, abych tomohl porovnat, takže nevím, jestli to je spíš PowerColorem, nebo AGP sběrnicí.

Ještě zkusím:

- vypnout AGP 4x v BIOSu
- nějaký změny nastavení v driverech ("VIA chipset" - i když mám SiS735, třeba se to projeví)

co jsem zkusil:

- různé drivery (AM2.9 a poslední Evolution)
- čerstvou instalaci OS (mám jí zazálohovanou na disku :-) )
- změny nastavení v driverech ohledně OGL
- tři různé V4 od PowerColoru (bez rozdílu)
- V4 PCI od 3Dfx (funguje normálně)
- zkontrolovat teplotu karty - nepřehřívá se (3Dfx V4 PCI má pasiv o 4-5°C než PowerColor V4)

Jestli jste se s něčím podobným někdo setkal, napište pls.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
scot666
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scot666 »

Dneska zkusim s 3dfx V4 AGPv Q3A (mam stejnou desku) a zitra poreferuju.
ObrázekCompaq V3 3500 TV-out, V3 3500TV, V3 3500 TVFM NTSC, Powercolor Evilking 3 (V3 3000 AGP),Powercolor Evilking 3 TVOUT(V3 3000 AGP), 3 x V3 3000 AGP, V3 3000 AGP retail,V3 3000 PCI SGRAM, V3 3000 PCI SDRAM, V3 2000 AGP (MADE IN CHINA), V3 2000 AGP, V3 2000 PCI SGRAM, V3 2000 PCI SDRAM, Compaq V3 1000, Gateway V3 1000 Bonestel, STB Velocity 100, JoyTech - Apollo (Banshee16MB AGP), Skywell Voodoo 1
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Super, díky moc!
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Podobný problémy jsem měl, ale mě nešlo vůbec nic. Jen D3D, to šlo perfektně, ale Glide a OpenGL vůbec nešlo, buďto černá obrazovka nebo podobný zvěrstvo. Nastavení něměla vliv, ani upgrade driveru. Pomohlo akorát odinstalování driveru a control center a nahození nového, pak to šlo, dokud se nezměnilo nastavení, příčinu neznám, vůbec nevím, čím to je. Voodoo5 tyhle problémy nemá. Ale v AGP4x bych problém neviděl, mě karta chodila 4x a vliv to na to nemělo.
scot666
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scot666 »

Tak jsem včera trošku potestil A dospěl jsme k tomuto: Q3A na mé konfiguraci zamrzá i na V4 od 3dfx při určitých kombinacích nastavení biosu, ale ne vždy. Pokud nezamrzne, reaguje v menu strašně pomalu, demo001 projede, hratelnost jsem zatím nezkoušel. Přes víkend potestím více a zkusím i jinou desku.
Edit: jedu momentalne s Amigamerlin 2.9 a DX7
ObrázekCompaq V3 3500 TV-out, V3 3500TV, V3 3500 TVFM NTSC, Powercolor Evilking 3 (V3 3000 AGP),Powercolor Evilking 3 TVOUT(V3 3000 AGP), 3 x V3 3000 AGP, V3 3000 AGP retail,V3 3000 PCI SGRAM, V3 3000 PCI SDRAM, V3 2000 AGP (MADE IN CHINA), V3 2000 AGP, V3 2000 PCI SGRAM, V3 2000 PCI SDRAM, Compaq V3 1000, Gateway V3 1000 Bonestel, STB Velocity 100, JoyTech - Apollo (Banshee16MB AGP), Skywell Voodoo 1
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Díky. Já používám DX8.1, ale problém to asi bude podobný.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Tak jsem se do V4 AGP opět pustil a mám podobný závěry jako scot666. Pokud Q3A sihnu zastavit než zamrzne, raguje velice pomalu (latence) na klávesnici i na myš. Dokonce jsem si všiml, že se v obraze objevují jakési artefakty.

Zkusil jsem: vypnout AGP 4x v BIOSu, nastavit AGP 2x v driverech a použít glide/opengl knihovny z FAQ, ale zatím beze změny, takže problém bude ještě jinde.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Úspěch - kompletně jsem přenastavil co šlo, a už Q3A celkem běhá. Menu reaguje normálně, nezamrzá to a dokonce i framerate se zdá být vizuálně mnohem vyšší.

Teď budu všechno pěkně postupně vracet na původní hodnoty a zkoušet, kdy se to zase pos...
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

len pridam-ked som mal nahodenu v4 4500agp v novej masinke,tiez som mal problemy,vsetky hry mi mrzli 3-5 sekund po spusteni.ked som dal v biose agp na 1x (a tusim som zmenil aj par dalsich veci,omrknem to),rozjelo sa mi vsetko okrem D3D fulscreen (to mrzlo aj tak).menit nastavenia v 3dfx tools ma vtedy nenapadlo..
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

ps47 píše:len pridam-ked som mal nahodenu v4 4500agp v novej masinke,tiez som mal problemy,vsetky hry mi mrzli 3-5 sekund po spusteni.ked som dal v biose agp na 1x (a tusim som zmenil aj par dalsich veci,omrknem to),rozjelo sa mi vsetko okrem D3D fulscreen (to mrzlo aj tak).menit nastavenia v 3dfx tools ma vtedy nenapadlo..
Už jsem to napsal do FAQ; stačí vypnout FIFO + restart. AGP1x jsem zkusil a situaci to zlepšilo, ale nevyřešilo.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

..takze fifo na off a vsetko jede? asi to vyskusam aj na mojej v4 agp..
ObrázekObrázek
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

jj, alespoň u mě ano. O způsob komunikace po sběrnici jsem se nikdy nezajímal - neví někdo, co tímhle vlastně vypínám? Nejede pak karta v podstatě v PCI režimu nebo tak něco?
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

ak aj ano,na vykon by to malo mat minimalny vplyv.nieco ako fastwrites na modernych kartach :)
ObrázekObrázek
lipo
Senior member

Příspěvek od lipo »

Ja sem se stim setkal u V1 u ktere to pretrvava dodnes nejak sem to nereseil poridil jsem si jinou
Byavista Lane
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Pro upřesnění - tohle není problém kusu karty :-) Vyzkoušel jsem 3 kusy V4 AGP, dělá to i scotova V4 AGP a podobný problém měl i ps47 s V4 AGP. Ale V4 PCI to nedělá ;-)
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

ehm.mne po kratkom case (10-30 sekund) zatuhne cely komp ked prepnem na voodoo4 PCI (radeon off,voodoo4 on).este to mienim riesit..(karta nieje odskusana v inom kompe,takze moze byt aj vadna,co by som celkom nerad,slusne som za nu zaplatil..)

edit: vyriesene,pridane do v4 FAQ :wink:
ObrázekObrázek
Odpovědět