ATi 4850 problem

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

ATi 4850 problem

Příspěvek od wizzy »

Disclaimer: Kdyby to nebylo dostatečně OT, prosím o přesun do adekvátní sekce O:-)

Mám v počítadle už asi dva roky HD4850, celou dobu frčela bez problému, od začátku ji chladím pasivně velmi slušným chladičem od Thermalrightu...detaily v podpise...chlazení OK, přes ATT ji mám cca na 200/400MHz..přesně nevím, ale prostě nejmíň, co ji tak nějak šmakovalo, teploty kolem 55°C, na 3D jen lehce OC na 650/1000 (default je tuším 625/993MHz) DoteĎ šlapala bez zaškobrtnutí, začal jsem hrát Mafii2 a pořád to šlo naprosto v pohodě. Potom ze dne na den začala v MAfii škaredě artefaktit, podtaktřování na 500/750 ji trochu pomohlo, jeden den šla v pohodě, ale teď už ani to ji moc nechutná, ani neartefaktí, ale hra se dvakrát hryzne a znovu rozjede (zasáhne gpu recovery), potřetí vždy už výtuh, dá se vrátit na plochu, ale bez restartu to jede snad na nějaký generický ovladač, při opětovném pokusu o spuštění hra hlásí, že nelze najít vhodný grafický akcelerátor... Ovladače jsem zaktualizoval...nepomohlo... zkusil znovu usadit chladič...bez výsledku... Tak mám tušení, že mi karta dělá pápá, ale než ji pošlu na zeď, tak ji chci dát ještě šanci...nějaký hint?
W.I.Z.Z.Y. : Wolframový Inteligentní Zabíjecí Záludný Yankee
Core2DUO E4300 (1.8@2.8GHz), Zalman CNPS7700-AlCu, Asus P5W-DH Deluxe, 3GB DDR2, 2x1TB WD Black, DVD-R/W LG GSA-H55L + GSA H12N, ATi HD4850, Thermalright HR-03GT, V2 12MB Dragon, HP LP2475w 24", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast PxDVR3200 H, Cambridge SW 5.1, Enermax Liberty ELT 500AWT a tak...
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

teď je v módě trouba, ale když už to náhodou zafunguje, tak to pomůže stejně jenom na dva tři měsíce a problém se vrátí...
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Hmm...sice jsem tohle nechtěl slyšet, ale tak nějak s tím stejně počítám...
Co jako nástupce? Když už změna, tak něco lepšího...5850 mi přijde dost drahý.. Existují nějaké články, kde se rozebírají varianty 5xxx řady? A mám správný dojem, že se chystají nové modely a vyplatí se počkat a stará řada půjde cenově dolů?
Core2DUO E4300 (1.8@2.8GHz), Zalman CNPS7700-AlCu, Asus P5W-DH Deluxe, 3GB DDR2, 2x1TB WD Black, DVD-R/W LG GSA-H55L + GSA H12N, ATi HD4850, Thermalright HR-03GT, V2 12MB Dragon, HP LP2475w 24", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast PxDVR3200 H, Cambridge SW 5.1, Enermax Liberty ELT 500AWT a tak...
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Za měsíc a nějaký drobný vyjdou první karty z nové řady, takže se určitě vyplatí počkat, je-li na čem. HD5800 už zřejmě cenově dolů nepůjdou, leda až poslední kusy ve výprodeji.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

..narychlo napr tu: http://extrahardware.cnews.cz/hd-5830-z ... etaktujete

na moj vkus je hd5850 stale drahy,5830ka nepresvedcila (tych iba 16 ROPs ju pomerne uspesne zabija,a spotreba je vdaka navysenym taktom tiez nic moc),a hd5770 mi uz pripada prilis mainstreamovy..tiez planujem riesit nejaky novy hw (deus ex 3 sa blizi),ale urcite to nebudem robit skorej ako hd6000 pohybu cenami (a vlastne aj vykonnostnymi hladinami).ak som spravne pochopil,ati (resp amd) chce stihnut vianoce (v najhorsom pripade),takze je to ozaj iba chvilka.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

ps47: 16 ROPs jako takových je vpořádku, problém je v tom, že když se u RV870 deaktivuje část ROPs, tak to zkrouhne jejich připojení k paměťovému řadiči na polovinu (každá čtvrřice ROPs je k řadiči připojena 32bit kanálem). Což znamená, že ROPs HD5830 mají na rozdíl od ostatních částí čipu jen efektivně 128bit přístup k pamětem.
ps47
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ps47 »

jj,ja som ten dodatok ku clanku videl :wink:

proste ta karta je prilis osekana,cenovo sice zapada presne medzi hd5770 a hd5850,vykonovo ale nie,a vzdy ked odporucam nieco z tejto oblasti,moje odporucanie je; ak nenaskriabes na 5850,zober 5770..
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

HD5770 půjdou cenově dolů, nicméně je to pořád výkon mezi HD4850-4870 za cenu HD4850 před rokem...
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Referenční GTX460 768MB stojí už 4000. já bych viděl tu volbu tam. Krásnej oc potenciál, lepší (teď mě někdo zabije) kvalita obrazu, a 768mb vzhledem k tomu že hry jsou vesměs konzolový porty, stačit jestě hodně dlouho bude.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Jenže důvod snížení ceny je ten, že po uvedení HD6xxx budou muset jít s cenama dolů ještě víc, a tak se snaží nalákat zákazníky, aby toho za současnou vyšší cenu prodali co nejvíc. nVidia dává výrobcům $30 zpětné slevy na GTX460 a snaží se vyprodat, co jde a dokud to jde.

Tyhle slevy jsou teprve začátek. ATi si je svým novým mainstreamem hodně jistá, když s ním plánuje uvést novou generaci. A nVidia už jeho výkon zná, a proto reaguje, jak reaguje.

4000 za GTX460-768 je pořád přehnaná cena - je to tentýž výkon, jako měla HD4890 před rokem při ceně kolem 3200...
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Ano to je pravda. Btw 4850 nová swe dá za 2k a použitá za ještě méně. Já osobně bych si vzal GTX260 nebo 4850 z druhý ruky. Teď nemá smysl kupovat nový karty.
Bob van Sikorski
ex certifié fanATIque

Příspěvek od Bob van Sikorski »

teď fakt nemá cenu nic kupovat. možná v listopadu imho.
wizzy
Quiz master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizzy »

Jo..to já vím, akorát mi někdo poraďte, na čem mám dohrát tu Mafii? :-)
Bob van Sikorski
ex certifié fanATIque

Příspěvek od Bob van Sikorski »

chceš kontakt na igora, jestli nemá ňákou frei kartu? :twisted:
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

wizzy píše:Jo..to já vím, akorát mi někdo poraďte, na čem mám dohrát tu Mafii? :-)
viewtopic.php?p=48443#48443 :twisted:
-HoNY-
Certifikovaný nVidiot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Teď se vyplatí rychle koupit GTX460 nebo použitou 4850. Prý má dojít na pár měsíců ke zdražování (prý se změní marže a Koruna na tom taky není nejlíp), takže HD6xxx nechytne při uvedení dobré ceny. Pak bych to viděl an konec listopadu, anebo až zase po novém roce. :roll:

Grafika už nejde reklamovat? Co je to za výrobce?
Hlupáci kradou peníze, nVidioti myšlenky.
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Zdražování? Co se dalo zdražit, to už zdraženo bylo, hůř než teď už být nemůže.
-HoNY-
Certifikovaný nVidiot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Ceny během minulého měsíce začaly klesat a drží se celkem dole. Moje měsíční přehledy sestav to potvrzují, ale nevěřím, že ten trend bude pokračovat i v září. :roll:

viz: http://graficke-karty.heureka.cz/gigaby ... 460oc-1gi/
http://graficke-karty.heureka.cz/sapphi ... -1gb-ddr5/
no-X
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no-X »

Nevím, jak v září, ale v říjnu půjdou dolů.

Není snad tak obtížné pochopit, že HD6xxx jsou produkty, jejichž cílem je lepší poměr cena/výkon. Nepřinášejí podporu nového API, nový výrobní proces, nový typ pamětí... jediné, čím mohou zaujmout zákazíky je cena a poměr cena/výkon. Kdyby měly mít horší poměr cena/výkon než současné produkty, těžko by měla ATi důvod je vůbec vydávat.

Pokud by jejich poměr cena/výkon byl horší, než jaký nabízí nVidia s GTX460, neměla by nVidia důvod před jejich vydáním dávat slevy, protože by se tím jen připravovala o peníze. Slevy nVidie jen potvrzují, že se obávají prodejnosti svých produktů po vydání konkurenčních.

Blíží se HD6xxx, TSMC navyšuje výrobní kapacity, vše ukazuje na to, že ceny budou klesat. Že mírně klesají už teď ještě neznamená, že se to za týden otočí.

Ceny grafických karet jsou stále ještě výš než byly loni při vydání HD5xxx a já jsem přesvědčený, že do konce roku budou níž než loni v říjnu - tzn. že HD5850 případně její náhrada nabízející stejný výkon bude k sehnání za méně než 5500Kč (ve skutečnosti věřím tomu, že to bude ještě aspoň o 500-1000Kč níž).
-HoNY-
Certifikovaný nVidiot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Já nepopírám, že grafiky nezlevní. Bohužel ale musíš počítat se skutečností, že Koruna oslabuje, tak mohou i po zohlednění slev stát stejně. :cry:
Odpovědět