Velky test grafickych karet - pripominky, navrhy, upravy
Moderátor: Moderátoři
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
Dej si do kompu ňákou starou S3 PCI 4mb a uvidíš jak se to projevuje. Pokud je to extrémní pomalost, máš v 2D hrách problémy s výkonem pokud se obraz pohybuje / mění na celé zobrazované ploše, ve win máš tuhej scroll, okna se pomalu přesouvaj nebo stránkujou.
Mnohem větší problém než je 2D výkon samotného GPU je ale SW vrstva. Třeba na VSA-100 neexistuje driver pro winXP, tak se tam trhaj i ty modrý bublinovitý okna, trhá se obraz když dáš start - vypnout a on má zaqšednout. Nehorázně se řeže flash v prohlížeči. Tyto věci ala různé animace na webu atd, musí umět driver zpracovat, pokud ne je to průser. Třeba driver na 3Dlabs wildcat 800 fungoval ještě rok dozadu perfektně, ale pak přišly nový updaty pro flash... a už je to průser, youtube ve fullscreenu už nedám ačkoliv dříve to šlo. Všechny moderní S3 karty tam maj resize míst resample neustále... a je to pak humus se na to dívat.
Proto ten test ve winME je naprosto irelevantní. Teda relvantní by byl jetě tak v roce 2000, ale z dnešního úhlu pohledu kdy o 2D výkonu rozhoduje především SW vrstva neni. Protože neznam slušnější kartu u který by na win9x/ME nelítala 2D jak z praku, spíš na ten systém nahraj firefox, + poslední flash a zkus si projít pár stránek, uvidíš co se stane.
Mnohem větší problém než je 2D výkon samotného GPU je ale SW vrstva. Třeba na VSA-100 neexistuje driver pro winXP, tak se tam trhaj i ty modrý bublinovitý okna, trhá se obraz když dáš start - vypnout a on má zaqšednout. Nehorázně se řeže flash v prohlížeči. Tyto věci ala různé animace na webu atd, musí umět driver zpracovat, pokud ne je to průser. Třeba driver na 3Dlabs wildcat 800 fungoval ještě rok dozadu perfektně, ale pak přišly nový updaty pro flash... a už je to průser, youtube ve fullscreenu už nedám ačkoliv dříve to šlo. Všechny moderní S3 karty tam maj resize míst resample neustále... a je to pak humus se na to dívat.
Proto ten test ve winME je naprosto irelevantní. Teda relvantní by byl jetě tak v roce 2000, ale z dnešního úhlu pohledu kdy o 2D výkonu rozhoduje především SW vrstva neni. Protože neznam slušnější kartu u který by na win9x/ME nelítala 2D jak z praku, spíš na ten systém nahraj firefox, + poslední flash a zkus si projít pár stránek, uvidíš co se stane.
-
- Kontaktovat uživatele:
Test se pomalu blizi do cile.
Zmenil jsem seznam testovanych karet (viz prvni prispevek):
- V5 128MB a V4 128MB - v testu nebudou, zbytecne by zdrzovaly dokonceni a v teto metodice by se pamet navic stejne neprojevila. Az (pokud) mod udelam, tak je otestuju zvlast v nastaveni a hrach kde se pamet navic projevi.
- banshee - misto PCI SGR jsem pouzil SDR. AGP SGR zustane a jeste jsem pridal AGP SDR.
- voodoo FX - to je voodoo2 12MB s jednou TMU odpajenou kvuli oprave, ktera zatim neprobehla... Kdysi jsem ji v tomhle stavu zkousel a nejak to fungovalo - dokonce ovladace kartu detekovaly jako voodoo FX
- matrox G550 - valela se v bazaru, tak jsem ji koupil a do testu pridal. Ty 2 TMU navic proti G450 ale nejak nejsou znat
- riva TNT PCI - docela zajimava karta, propad proti AGP je dost velky
- radeon 7500 jsem otetoval na referencnim taktu, i 225/166.
- radeony 7000 jsem chtel otestovat taky na referencni frekvenci 183/183, ale ani jeden to nezvlada.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Byl by nekdo ochotny pujcit nekterou z techto karet na dokonceni testu?
3dfx V4 4500 PCI
Matrox G200 16MB
S3 Savage 2000
Zmenil jsem seznam testovanych karet (viz prvni prispevek):
- V5 128MB a V4 128MB - v testu nebudou, zbytecne by zdrzovaly dokonceni a v teto metodice by se pamet navic stejne neprojevila. Az (pokud) mod udelam, tak je otestuju zvlast v nastaveni a hrach kde se pamet navic projevi.
- banshee - misto PCI SGR jsem pouzil SDR. AGP SGR zustane a jeste jsem pridal AGP SDR.
- voodoo FX - to je voodoo2 12MB s jednou TMU odpajenou kvuli oprave, ktera zatim neprobehla... Kdysi jsem ji v tomhle stavu zkousel a nejak to fungovalo - dokonce ovladace kartu detekovaly jako voodoo FX
- matrox G550 - valela se v bazaru, tak jsem ji koupil a do testu pridal. Ty 2 TMU navic proti G450 ale nejak nejsou znat
- riva TNT PCI - docela zajimava karta, propad proti AGP je dost velky
- radeon 7500 jsem otetoval na referencnim taktu, i 225/166.
- radeony 7000 jsem chtel otestovat taky na referencni frekvenci 183/183, ale ani jeden to nezvlada.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Byl by nekdo ochotny pujcit nekterou z techto karet na dokonceni testu?
3dfx V4 4500 PCI
Matrox G200 16MB
S3 Savage 2000
- no-X
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
pokud to nechvátá, podíval bych se, jestli něco z toho nemám a taky jsem tuším měl nějaký Radeon 7000 od nějakého podivného výrobce, který zvládal 183MHz (radeony 7000/7200 je nejlepší taktovat přes starý radeon tweaker - takový ten šedivý)
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
- no-X
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
jj, tohle byl jedinej softík, kterým šel R7200 spolehlivě taktovat... škoda, že ty jádra měly bug, jehož vinou nešly asynchronně taktovat čipy a paměti... čipy zvládaly hodně přes 200MHz, paměti bohužel nee
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak, otestovany mam vsechno co jsem mel naplanovany, s vyjimkou voodoo FX a G200 16MB (FX nefunguje ; g200 jsem nesehnal). Momentalne mam zkouskovy, takze vysledky budou nejdriv nekdy v cervenci.
Jeste jedna karta k dokonalosti chybi - V5 6000.... Napadlo me, jestli by DOC_ZENITH, nebo ps47 nemeli cas a chut tenhle skvost u sebe doma otestovat mou metodikou. Vim, ze kvuli jiny sestave by vysledky nebyly 100% srovnatelny, ale urcite by to bylo zajimavy.
Jeste jedna karta k dokonalosti chybi - V5 6000.... Napadlo me, jestli by DOC_ZENITH, nebo ps47 nemeli cas a chut tenhle skvost u sebe doma otestovat mou metodikou. Vim, ze kvuli jiny sestave by vysledky nebyly 100% srovnatelny, ale urcite by to bylo zajimavy.
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
Dam přednost PS47, možná dodam výsledky později, většinu toho SW totiž musim ještě nastahovat a chci ještě poladit ten stav co je ve winXP kterej má furt k ideálu daleko. Dále pak mam desku s FSB133 a 133mhz Sdram, tvoje testovací platforma má větší prostupnost a ta co má PS47 je jí blíže. Rozíl mezi tim samym nastavenim (ramky synchro s FSB133, CL2) mezi KT333 a KT133 při procesoru na 2,3ghz je v cpumarku 99 194 vs 178 bodů, což už trochu rozdíl je a přesně takovej bude i v hrách. Nicméně to jak to teď jede na tý KT133 pod win98 drtivě překonává to jak to jelo pod XP s KT333.
-
- Kontaktovat uživatele:
Takze z my strany otestovano vsechno.....tj. 62 grafik v deseti hrach a peti syntetickych testech pri rozlisenich od 640x480 po 1600x1200. Dale karty, ktery to podporuji otestovany ve hrach s 2x a 4x AA pri rozliseni 800x600 a 1024x768. Celkem asi rok prace po vecerech a volnych chvilich . Takze ted je konecne hotovo. Vsechen HW testovani prezil, kupodivu i MSI deska a disk s vysledky