ATi R7xx
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
Vidim jí rozhodně líp než HD4870 v crossifre. Tím myslím že se ATI aktivně snaží řešit microhuttering (nebo jak se to píše), kterej je na týhle kartě hodně malej. Teda neni hodně malej, ale ve spoustě her neni. Ale pořád je to furt jen Crossfire, takže pro mě to neni. Vlastně ani nevim pro koho, protože na plno si dnes člověk zahraje vše i s 4850 a majitel velkého panelu bude zas hodně nakrknutej když mu to třeba zrovna v tom vysněnym Crysis nebude fungovat. Spíš to vidim jako kartu pro megalomany co kupujou každej půlrok top high end.Ren píše:XANe, tak co? Uz jsi mel moznost potrapit 4870X2? Jak ji vidis?
Větší problém je zatim jen že to nefunguje na 1/3 boardů s P45 chipsety, v polovině případů pomůže novej bios desky, ale třeba taková DS4 od Gigabyte kde bych to opravdu nečekal, tak jaksi nic. Karta funguje a najednou klidně i v 2D blackscreen a reboot. Ale za to nemůže ATI, nýbrž P45.
XAN> Dobra, a kdybychom tedy, ciste hypoteticky ovsem , rekli ze jsem megaloman co kupuje kazdy pulrok novy high end, navic s velkym panelem, co bych mel cekat? Rikas, ze napr. s Crysis nechodi? Je hodne her, ktere to potrebuji a pritom to v nich nechodi? Microstutering je minimalni az zadny rikas? Desku mam s P35 a nevidim, proc bych ji mel v horizontu nejblizsich mesicu menit, takze to by problem byt nemusel..? Topi to opravdu neumerne, a co hlucnost? Ma to nejake trable s 2D a s akceleraci videa? Proste takove ty normalni ATI veci, v jake mire se na tom vyskytuji? Spooousta otazek..
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
Tak to vemu trochu jinak. Když ti to aspoň někde škáluje u 13 her z 20 a z těch 13 jsou 4 nehratelný kvůli microshutteringu (u klasickýho CF nebo SLI by jich bylo 6) , je už na každym aby si řekl zdali je to úspěch.
Ne ale ta nejpalčivější zrovna ano. Jinak když to mám brát takhle tak stačí GTX280OC, nula problémů a na vše to na 100% stačí a jestli tam budu mít FSAA 4x nebo 8x mě nevytrhne obvzláště když se tim vyhnu microshutteringu, takto tato skupina lidí přemejšlí. Teda část z nich, pak jsou tu extrémisté co půjdou do NF790 a TRI SLI s 8GB a 64bit Vistou a pak na nás budou měsíc řvát že to nefunguje.Je hodne her, ktere to potrebuji a pritom to v nich nechodi?
Někde je někde neni, ale tam kde je to hru činí nehratelnou. Protože při 60fps se to ztratí, ale jakmile karty zatížíš, tak máš třeba 30fps a tam je to konec. 45fps s microshutteringem je horší jak 25fps s jednou kartou v tuhle chvíli.Microstutering je minimalni az zadny rikas?
Pokud jsi zájemce o X2, tak máš X48 a za měsíc plánuješ změnu na Neahlem.Desku mam s P35 a nevidim, proc bych ji mel v horizontu nejblizsich mesicu menit, takze to by problem byt nemusel..?
Ano. Nejvíc co jsem kdy u jakýkoliv karty viděl. Už po 30ti sekundách v 2D zezadu fouká tak horkej vzduch že tam neudržim ruku, karta z PC jde bez popálení vyjmout až po chvíli co je vypnutej. Topí znatelně víc jak třeba 9800GX2 ale aspoň to vyfukuje z bedny.Topi to opravdu neumerne,
V 2D naprosto v pohodě, v 3D ohavný.a co hlucnost?
2D naprosto v klidu, žádnej problém, overlay a HD akcelerace taky ok. (testováno na XP 32bit). Edit: Samo sebou zelený artefakty při WMV akceleraci, ale to je chyba MS, No-X tu kdysi někde psal jak se to dá fixnout. Já ale radši akceleraci WMV hned vypínám, beztak je k ničemu.Ma to nejake trable s 2D a s akceleraci videa?
XAN> Hmm, nedelas mi radost, to ne..Neco takoveho jsem tusil z toho, co jsem cetl kolem, od Tebe je to vsechno hezky po kupe..Jenze pri 2560x1600 GTX280 dost ztraci, proto jsem silhal po X2.. Ale cim vic jsem toho slysel, tim vic me to prechazelo..Asi se budu muset podivat po nejake 280 pretocene az za roh, co pujde jeste par MHz nalozit. Chci maximalni vykon, ale nechci problemy, co ma pak nasinec delat...
(o Nehalem se docela zajimam, az vyjde, uvidim, co bude )
(o Nehalem se docela zajimam, az vyjde, uvidim, co bude )
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
U Neahlemu mě děsí ta FSB 133 (nemluvim teď o QPI) od který se odvíjí všechny frekvence v systému a nejdou locknout, což bude dost kazit OC. Takže rekordy se budou lámat na těch top modelech s násobičem odemčenym nahoru ale jinak moc ne, jako nástupce dnešních čtyřjader OK, ale ještě do ňákej čas mít nebudu, protože v hernim výkonu to mou E8600 @4,6ghz ještě chvíli nedotáhne.
Já bejt tebou tak tomu dám měsíc, on ten Neahlem tak drahej nebude, tak ho pak vem, a to už tu pomalu bude přicházet GT200 na lepšim výrobnim procesu a nová GTX260 má mít víc jednotek než stará, výkon stejnej jak stará GTX280 a OC potenciál větší, do tý bych šel. GTX280 má přeci jen hroznej poměr cena/výkon na to abych ji koupil. A možná to vůbec neudělam. Moje oclá gigová G92 totiž zatim vše bez AA dává.
Já bejt tebou tak tomu dám měsíc, on ten Neahlem tak drahej nebude, tak ho pak vem, a to už tu pomalu bude přicházet GT200 na lepšim výrobnim procesu a nová GTX260 má mít víc jednotek než stará, výkon stejnej jak stará GTX280 a OC potenciál větší, do tý bych šel. GTX280 má přeci jen hroznej poměr cena/výkon na to abych ji koupil. A možná to vůbec neudělam. Moje oclá gigová G92 totiž zatim vše bez AA dává.
XAN> Ja delam OC jen kdyz nestaci vykon a nova generace komponenty je jeste daleko, takze me to zas tak netrapi. Pomer cena vykon me samozrejme zajima jako kazdeho, ale vykon je priorita, tudiz pomerem se obvykle zabyvam az v segmentu nejvyssim, proto jde 260 uplne mimo me. Tahle nova generace 2x0 je buh vi kde, nevim, jestli na ni vydrzim cekat. Uvidime..Diky za info a zkusenosti.
/edit> O die-shrinku GTX280 pise akorat fudzilla, takze jakoby nikdo..Kdyby ale prisla s GDDR5 a DisplayPortem, hmm...Jen abych uz pak nebyl v duchodu..
/edit> O die-shrinku GTX280 pise akorat fudzilla, takze jakoby nikdo..Kdyby ale prisla s GDDR5 a DisplayPortem, hmm...Jen abych uz pak nebyl v duchodu..
- DOC_ZENITH/XAN
- Senior member
GDDR5 tamn rozhodně nebude. aměťovej řadič GT200 s nima neumí dělat. Nvidia by ho musela předělat, a pochybuji že do toho budou investovat. Ono teoreticky be je tam ňák šlo marketinmgově naroubovat ale pak by to chodilo jak DDR na KT266 (bez A), čli bylo by to tam, výkonostní přínos nulovej. GDDR5 přenese 4x informaci za takt, nevim jak by tohle GT200 zpracovala.
- no-X
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Fakt, že GT200 nepodporuje GDDR5 automaticky neznamená, že některý z budoucích produktů nebude.
Co bude dál, by mě skutečně zajímalo, protože v souvislosti s ATi se říká, že nemá v plánu nic nového až do příštího roku (čekal bych leda novou revizi RV770 kolem listopadu?), přičemž od nVidie se očekává, že s něčím přijde. Možná by se to dalo vyvodit z harmonogramu vydání předešlých produktů:
GF7800GTX - 22.6. 2006 (pokud vím, podle plánu)
GF7800GTX-512 - 14.11. 2006 (backup produkt, G71 měla zpoždění)
GF7900GTX - 9.3. 2006 (zpožděná po problémech s 90nm procesem + nízká počáteční výtěžnost)
GF7900GX2 - květen 2006 (backup produkt, i když se s ní spíš počítalo)
GF8800GTX - 8.11. 2006 (podle původních informací měla vyjít už na jaře, ale jelikož se s G71GX2 počítalo ještě před vydáním single G71, tak to zřejmě byla už tehdy neaktuální informace)
GF8800Ultra - 2.5. 2007 (pojistka pro případ, že by R600 ohrozila GTX. nVidia si zřejmě do poslední chvíle nebyla jistá, jak to s R600 dopadne - možná očekávala, že ATi vytváří kouřovou clonu a R600 nakonec bude mít FSAA rychlejší)
listopad 2007 - kupodivu žádný nový high-end, v podstatě to už bylo signálem, že něco nVidii nejde podle plánu, ale to si nikdo v přetrvávající efórii z G80 nepřipouštěl, navíc nVidia vydala poměrem cena/výkon úžasnou, ale nedostupnou GF8800GT. Podle všeho už tehdy měla vyjít GT200 - nVidia slibovala podporu DP v listopadu, G92 DP nepodporovala, 1+1=...
GF9800GTX a GX2 - 18.3. 2008 / 1.4. 2008 - backup produkty zpožděné GT200, přičemž samotná G92 už byla zpožděná podle původních plánů (původně měla konkurovat HD2900PRO, která ale vinou absence funkčního AA tak výkonného konkurenta nevyžadovala)
GTX280 - 16.6. 2008 - vychází tři měsíce po high-endové G92, což dokazuje, že GT200 měla podle původních plánů vyjít dříve (stejně jako to bylo s G71)
Bylo by logické něco očekávat v listopadu. Nebude to nic revolučního - buďto přetočená GT200, nebo 55nm GT200. Jediným štěstím nVidie bylo neštěstí ATi s R600. Když se ATi vrátila zpět s RV770, je to pro nVidii hodně nepříjemné a pokud se to ATi podaří ještě jednou zopakovat (jsem ale skeptický), bylo by to pro nVidii hodně velkým problémem.
nVidii se bohužel sešly tři nepříjemnosti naráz: Dlouhodobě má problémy s předchodem na nové výrobní procesy. Zdánlivě geniální vysoce taktované shader core vyžaduje výrazné ruční zásahy při implementaci nových výrobních procesů a celkově všechny úpravy jsou problematické a jen pomalu realizovatelné (koncept je prostě neflexibilní, nVidii to stojí čas, tranzistory navíc, absenci DX10.1, absenci podpory DP - pro kterou jsou v shader core GT200 přidány samostatné DP jednotky, cílených frekvencí se zatím nepodařilo dosáhnout u žádného čipu snad krom G94). K problematickým předchodům na nové procesy a náročným úpravám shader core se ještě přidala gigantická velikost čipu (bugfixing něčeho takového musí být taktéž velmi časově náročný) a výsledkem původně zajímavého konceptu je obrovský a relativně pomalý a zastaralý čip, který nevydělává (pro zákazníka je při současných cenách velmi zajímavý, ale nVidii tahne ke dnu)
K tomu přibyly problémy s mobilními GPUs, které se odrazí hlavně ve finanční situaci. Bylo by tedy logické čekat, že nVidia vydá maximální úsilí, aby vydala produkt, který přinese lepší poměr výrobní náklady/výkon. Nejschůdnější by byla 55nm GT200 s nějakými drobnými úpravami. Jenže otázkou je, jestli se nVidia se svým konceptem paměťového řadiče vejde na čip výrazně menší, než byla GT200. Pokud ne, musela by GT200 být 384bit, což znamená, že by v případě řadiče bez podpory GDDR4/5 výrazně klesla paměťová propustnost a o 10% vyšší takty získané 55nm procesem by ji z hlediska výkonu maximálně tak kompenzovaly.
Pokud by se nVidii podařilo realizovat výraznější čistku návrhu a čip by byl ještě menší, mohl by být např. 256bitový a v takovém případě by buďto dokázal konkurovat pouze jedné RV770 (výrobně levnější náhrada za GTX260?), nebo by musel podporovat GDDR5. Pokud by čip byl 256bitový, mohla by ho nVidia použít pro GX2 (že by se historie opakovala potřetí?), což by byl asi jediný způsob, jak by bylo možné výkonnostně deklasovat HD4870X2.
Tahle situace se mi začíná líbit
Co bude dál, by mě skutečně zajímalo, protože v souvislosti s ATi se říká, že nemá v plánu nic nového až do příštího roku (čekal bych leda novou revizi RV770 kolem listopadu?), přičemž od nVidie se očekává, že s něčím přijde. Možná by se to dalo vyvodit z harmonogramu vydání předešlých produktů:
GF7800GTX - 22.6. 2006 (pokud vím, podle plánu)
GF7800GTX-512 - 14.11. 2006 (backup produkt, G71 měla zpoždění)
GF7900GTX - 9.3. 2006 (zpožděná po problémech s 90nm procesem + nízká počáteční výtěžnost)
GF7900GX2 - květen 2006 (backup produkt, i když se s ní spíš počítalo)
GF8800GTX - 8.11. 2006 (podle původních informací měla vyjít už na jaře, ale jelikož se s G71GX2 počítalo ještě před vydáním single G71, tak to zřejmě byla už tehdy neaktuální informace)
GF8800Ultra - 2.5. 2007 (pojistka pro případ, že by R600 ohrozila GTX. nVidia si zřejmě do poslední chvíle nebyla jistá, jak to s R600 dopadne - možná očekávala, že ATi vytváří kouřovou clonu a R600 nakonec bude mít FSAA rychlejší)
listopad 2007 - kupodivu žádný nový high-end, v podstatě to už bylo signálem, že něco nVidii nejde podle plánu, ale to si nikdo v přetrvávající efórii z G80 nepřipouštěl, navíc nVidia vydala poměrem cena/výkon úžasnou, ale nedostupnou GF8800GT. Podle všeho už tehdy měla vyjít GT200 - nVidia slibovala podporu DP v listopadu, G92 DP nepodporovala, 1+1=...
GF9800GTX a GX2 - 18.3. 2008 / 1.4. 2008 - backup produkty zpožděné GT200, přičemž samotná G92 už byla zpožděná podle původních plánů (původně měla konkurovat HD2900PRO, která ale vinou absence funkčního AA tak výkonného konkurenta nevyžadovala)
GTX280 - 16.6. 2008 - vychází tři měsíce po high-endové G92, což dokazuje, že GT200 měla podle původních plánů vyjít dříve (stejně jako to bylo s G71)
Bylo by logické něco očekávat v listopadu. Nebude to nic revolučního - buďto přetočená GT200, nebo 55nm GT200. Jediným štěstím nVidie bylo neštěstí ATi s R600. Když se ATi vrátila zpět s RV770, je to pro nVidii hodně nepříjemné a pokud se to ATi podaří ještě jednou zopakovat (jsem ale skeptický), bylo by to pro nVidii hodně velkým problémem.
nVidii se bohužel sešly tři nepříjemnosti naráz: Dlouhodobě má problémy s předchodem na nové výrobní procesy. Zdánlivě geniální vysoce taktované shader core vyžaduje výrazné ruční zásahy při implementaci nových výrobních procesů a celkově všechny úpravy jsou problematické a jen pomalu realizovatelné (koncept je prostě neflexibilní, nVidii to stojí čas, tranzistory navíc, absenci DX10.1, absenci podpory DP - pro kterou jsou v shader core GT200 přidány samostatné DP jednotky, cílených frekvencí se zatím nepodařilo dosáhnout u žádného čipu snad krom G94). K problematickým předchodům na nové procesy a náročným úpravám shader core se ještě přidala gigantická velikost čipu (bugfixing něčeho takového musí být taktéž velmi časově náročný) a výsledkem původně zajímavého konceptu je obrovský a relativně pomalý a zastaralý čip, který nevydělává (pro zákazníka je při současných cenách velmi zajímavý, ale nVidii tahne ke dnu)
K tomu přibyly problémy s mobilními GPUs, které se odrazí hlavně ve finanční situaci. Bylo by tedy logické čekat, že nVidia vydá maximální úsilí, aby vydala produkt, který přinese lepší poměr výrobní náklady/výkon. Nejschůdnější by byla 55nm GT200 s nějakými drobnými úpravami. Jenže otázkou je, jestli se nVidia se svým konceptem paměťového řadiče vejde na čip výrazně menší, než byla GT200. Pokud ne, musela by GT200 být 384bit, což znamená, že by v případě řadiče bez podpory GDDR4/5 výrazně klesla paměťová propustnost a o 10% vyšší takty získané 55nm procesem by ji z hlediska výkonu maximálně tak kompenzovaly.
Pokud by se nVidii podařilo realizovat výraznější čistku návrhu a čip by byl ještě menší, mohl by být např. 256bitový a v takovém případě by buďto dokázal konkurovat pouze jedné RV770 (výrobně levnější náhrada za GTX260?), nebo by musel podporovat GDDR5. Pokud by čip byl 256bitový, mohla by ho nVidia použít pro GX2 (že by se historie opakovala potřetí?), což by byl asi jediný způsob, jak by bylo možné výkonnostně deklasovat HD4870X2.
Tahle situace se mi začíná líbit
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
-
- Certifikovaný fanATik
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že vyjde 55nm G200b, na kterou se pořád vejde 512bitová sběrnice. nVidia tak zlepší poměr náklady/výkon, možná za stejnou cenu jako je nyní GTX 260 nabídne model s 216 shadery, a mohlo by jim to umožnit vydat GTX 280 s vyššími takty. Dokud nebudou nějaké nové čipy, a vypadá to, že letos se ničeho nedočkáme, porážka R700 se zřejmě konat nebude.
Co si myslite o tomhle: http://cdr.cz/a/25276? 1Q09 znamena treba za pul roku a na to . Asi se podivam proste po GTX280 a bude to.
-
- Certifikovaný fanATik
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem o tom něco napsal: http://www.extrahardware.cz/verte-neverte-gt206-gt212
Stručně řečeno: myslím si, že je to pravda, protože to vysvětluje, proč ještě není na trhu G200b.
Stručně řečeno: myslím si, že je to pravda, protože to vysvětluje, proč ještě není na trhu G200b.
-
- Certifikovaný fanATik
- Kontaktovat uživatele:
=>no-X: Mně to spíš připomíná scénář R600 => RV670. G200 v roli R600 jakožto nepříliš povedeného čipu, G206 v roli RV670 jakožto zeštíhleného čipu na novější výrobní technologii, který bude výhodnější pro nVidii i pro zákazníky. Akorát jestli to nVidia (případně TSMC) nezvorá tak přijde i R650
=>Ren: Low-end? Vždyť to bude mít výkon jako G200, asi teda.
=>Ren: Low-end? Vždyť to bude mít výkon jako G200, asi teda.