dotaz na wide screen...

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

Oblak
Bc.

dotaz na wide screen...

Příspěvek od Oblak »

koukal jsem na tento monitor - (je to ale acer, takže nebrat...)

http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Shortc ... tegoryId=0

a píšou že rozlišení musí podporovat grafické karty...ptám se tudíž jak je s podporou wide screenu??? Má X1600 tuto podporu?

(asi jo, ale na ofi. stránkách jsem to nějak nenašel - mám na mysli rozlišení která tato karta dává) nevíte někdo kde to je?

díky..
edit:
1155, i5-2500k, ASUS, 8GB ram. na dalších 10 let klid :)
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Neni to monitor, ale LCD.. :wink: :puke:
X1600 Cat6.6 by s tim nemela mit problemy, X1800 a X1900 s Cat6.5 mely.

/edit: Nevidel jsem ho, ale vsadim se, ze ma extremne hroznej obraz..
Oblak
Bc.

Příspěvek od Oblak »

ještě dotaz....

rene (a další) když budu mít LCD :) s wide screenem a TV tunerem půjdou nahrávat pořady z TV na disk????

omluvte mé LAMÁcké dotazy, ale s tím opravdu nemám zkušenosti :roll: :( :wink:

co tohle????:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36741

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34621

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33719

??????????????????????????????????????????????????????? :)

a ještě něco.....napadá mne - pokud je širokoúhlý monitor, tak hra udělá co? zdeformuje se obraz nebo se hra "roztáhne" do širšího úhlu záběru????
edit:
Kayman
Linux user
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kayman »

povedal by som ze a hra zdeformuje ak nevie ine rozlisenie ako 4:3. ale zase tieto lcdcka uz asi maju nejau podporu pre toto, cize asi cierne pruhy vlavo a vpravo
tv karta by mala ist bez problemov.

z tych troch by som bral LG. Samasung ma na mna male rozlisenie - take ma otec na notebooku ale na 15" a je to akurat. to je ako ked mas 19" 4:3 a rozlisenie take iste ako na 17" (1280x1024). preto mam aj 17".
k Acer mam nejaky vstavany odpor a aj ked je to Acer Ferrari tak u mna nema Acer sancu ani keby predavali pera :P
:)
scot666
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scot666 »

ObrázekCompaq V3 3500 TV-out, V3 3500TV, V3 3500 TVFM NTSC, Powercolor Evilking 3 (V3 3000 AGP),Powercolor Evilking 3 TVOUT(V3 3000 AGP), 3 x V3 3000 AGP, V3 3000 AGP retail,V3 3000 PCI SGRAM, V3 3000 PCI SDRAM, V3 2000 AGP (MADE IN CHINA), V3 2000 AGP, V3 2000 PCI SGRAM, V3 2000 PCI SDRAM, Compaq V3 1000, Gateway V3 1000 Bonestel, STB Velocity 100, JoyTech - Apollo (Banshee16MB AGP), Skywell Voodoo 1
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

skus Dell 2005FPW
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

jj, jak rika ghost, to neni spatny kousek, nebo ja mam Samsung SM 215TW. Ten Samsung ma trochu lepsi parametry, ale jsou zhruba stejna trida. Na to, ze je to LCD, neni ani ve hrach tak hrozne, ackoli s CRT se to zdaleka neda srovnavat.

Ohledne pouziti widescreenu v beznem zivote. Je to neco, bez ceho bych nedokazal zit, bohuzel jedine CRT, o kterem vim, je Sony FW900, ktery soucasne povazuju za jedno z nejlepsich CRT, se kterymi jsem se v zivote setkal. Bohuzel zalezitost temer k nesehnani (pokud nepocitate ty vypaleny hruzy, ktery prodavaji monitory.tk, navic v bilym plastu od HP :wink:).

Windows (a pochopitelne i Linuxove desktopy) standartne podporuji vsechna 4:3, 5:4 i 16:10 rozliseni, na jakoukoli praci je to k nezaplaceni. Velmi navykova zalezitost.

Ruku v ruce s tim jde prehravani videa, zadny soudny prehravac nezmeni AR prehravaneho videa jen proto, ze desktop je v 16:10, takze 4:3 je standartne doplneno cernymi pruhy po stranach. Na nahravani tuneru nema rozliseni desktopu zadny vliv.

Co se her a potazmo zobrazovani non16:10 rozliseni obecne tyce. Pokud spustis starsi aplikaci, pravdepodobne hru v napr. 1024x768 (4:3), pravdepodobne vsechny panely se zachovaji defaultne tak, ze obraz roztahnou=>zdeformuji. V OSD panelu si tedy prepnes zobrazeni na 4:3, obraz se bude zobrazovat s cernymi pruhy a panel si Tvoje nastaveni pochopitelne zapamatuje i pro priste jako ostatne kazdy monitor, takze priste budes mit ve vsech aplikacich pro 1024x768 4:3.

/edit: Jeste se priprav na to, ze stupidni enginy jako napr. Doom 3 engine (D3, Q4, Pray, ET:QW) neberou rozliseni z desktopu, ale nabizeji jen ta, ktera se zrovna libila vyvojarum, takze Te ceka googleni a setovani AR a rozliseni obvykle pres konsoli. Kvalitni enginy jako treba Source (tohle si muzu dovolit rict jen proto, ze v nem nemusim psat :lol: ) maji bezne rozliseni oznacena jako 4:3 nebo widescreen a Ty si muzes vybrat podle chuti a vykonu GK. Posledni kategorie ma proste checkbox widescreen on/off, coz je porad lepsi nez nic.

/edit2: widescreen panely maji jeste jednu vyhodu, ktera Ti bude zrejma hned pri prvnim pohledu do ceniku, jsou z pochopitelnych duvodu levnejsi, protoze maji zkratka mensi plochu. Kazdopadne v zadnem pripade ani neuvazuj v tehle uhlopricce a cenove kategorii o analogovem panelu. Dneska se vyrobi a dokonce i proda vsechno, coz ale zdaleka neznamena, ze je to dobry napad.
Dal si asi vsimnes, ze mnoho panelu v teto tride ma CVBS,S-video nebo dokonce component vstup. Rikam Ti dopredu, zapomen na ne. Bez kvalitnich hrebenovych filtru a podobnych technologii se da vysledny obraz povazovat sotva za nouzove reseni, jeste o tridu horsi nez je ten hnus ktery uvidis na LCD TV v ruznych Datartech a dalsich (obvykle byvaji jeste narychlo dovybaveny nalepkou HD ready :lol: ).
Oblak
Bc.

Příspěvek od Oblak »

dobře rene....

přemýšlím o 21" wide screenu, možná 19 možná 21.

17 mi připadá málá a chci zkrátka změnu :) nejenom proto že rád čumím na filmy :)
co bych chtěl:
1)digitální vstup
2)slušnou kvalitu
3) uvažoval jsem o TV tuneru....když nebude nevadí....

Any ideas???

použití:
hlavně šturmovik+filmy, občas jiné ptákoviny...
edit:
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Vestaveny tuner jsem puvodne take chtel, ale z nejakeho duvodu je jeho pritomnost vykoupena vysokou cenou a extremne spatnymi parametry=>nebrat. Mozna nekde je kvalitni display s kvalitnim tunerem za rozumnou cenu, ale ja ho nikdy nepotkal. 17" je malo, u toho jsem sedel naposledy v '99, jestli me pamet neklame..:-)
1) Samozrejme.
2) Samozrejme.
3) Vyse.

Ja Ti pochopitelne doporucim ten, ktery mam ja, vybral jsem si ho proto, ze mi nejvic vyhovoval a za celou dobu jsem nelitoval. Nekdo jiny bude mit shodnou zkusenost s jinym, ale urcite to bude Samsung, Dell nebo Eizo. Kdyz Ti nebude vadit dvounasobna cena a chces nekmpromisni kvalitu, Eizo je Tvuj cil. Pokud ne, prober si nabidku Samsungu a Dellu a vyber si podle pozadavku. Mozna budes chtit Ultrabright screen (ja bych chtel, bohuzel Samsung nevede), coz muzu pro doma jen doporucit (pro nb ktery pouzivas venku uz to tak vhodne neni). Presto ani absence UB neprevazila ostatni parametry a u me to vyhral Samsung SyncMaster 215TW. Pruvodce.
Jde o S-PVA (a-si) panel s nasledujicimi parametry:
21" Widescreen
1680x1050@60
Dot pitch: 0.27mm
8bit/channel
8ms GtG
Contrast: 1000:1
Brightness: 300cd/m²
Angles: 178°/ 178°
Pokud v .cz sezenes cerne provedeni, jses hvezda..;-) Pokud neni mimo cenovou kategorii, do ktere miris, minimalne ho vyzkousej.
Oblak
Bc.

Příspěvek od Oblak »

no....je vesmes to co hledam.....uprimne, kdyz upgraduju potrebuju to videt :) Ale cena je dost vysoká. jeste kouknu po nejakem 20" kousku - uvidíme. jinak co jsem cetl fora tak doporucovali prave dell a samsung. Vyslovene negativne mi napsal clovek na Acer, pry jsou poruchove...no nic. jeste pohledam, uvidime :)

Diky za rady :)
edit:
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Pochopitelne, ze to musis nejdriv zkouknout, co vyhovuje jednomu, nemusi sedet druhemu. Pro Acer tohle plati obecne, to je dan za nizkou cenu. Kdyz mas stesti, je to ok, kdyz ne, projdes si par RMA. Nic pro me.
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

dell pouziva S-IPS obrazovky lg-philips, samsung zase obrazovky PVA vlastnej produkcie, vseobecne maju PVA/MVA obrazovky vyssi kontrast, cize rozdiel medzi najtmavsou (ciena) a najsvetlejsou (biela) farbou je vacsi, ale IPS maju zase plynulejsi farebny prechod.. (na filmy je vhodnejsia MVA/PVA, v tmavych scenach rozdiel hodne poznat oproti IPS)

jo a hlavne si nekupuj monas s lesklou obrazovkou, na vecerne sledovanie filmov je to super vec (umelo zvysuje kontrast), ale cez den sa v tom odraza okolite svetlo
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Já tu sedim před Fujitsu Siemens 19" P19-2 (mám ho kvůli práci nastavený na výšku). FS má i pan Hulán a stejně jako já si ho taky velmi pochvaluje (on má P20-2 a P24-W). Nejsou to úplně ty nejlevnější, ale jsou hodně v pohodě. Ta P20-2 s 1600x1200 mi třeba přijde jako naprosto ideální řešení.

Myslim, že v téhle kategorii už má digitální vstup každý monitor. Ono připojoval dneska LCD přes něco jiného než DVI je blbost. Teď jsem byl týden s 20" LCD taky s 1600x1200 a měl jsem pouze VGA kabel (DVI se někde zapoměl) a měl jsem problém z toho dostat dobrý obraz. Nakonec to vyšlo opravdu dokonale ostré jen s tím Radeonem8500DV.
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Oblak
Bc.

Příspěvek od Oblak »

představoval bych si nějakou 20" widescreen se slušnými parametry a slušnou cenu....10-13 tisíc. Je to málo/hodně???17 je na mne moc i když ty parametry jsou super RENe...ještě to zvážím.....
edit:
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Oblak píše:představoval bych si nějakou 20" widescreen se slušnými parametry a slušnou cenu....10-13 tisíc. Je to málo/hodně???17 je na mne moc i když ty parametry jsou super RENe...ještě to zvážím.....
20" widescreen za 13tisíc si myslim nemůže být kvalitní.
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

oblak: ono nejde ani o tie parametre, ako o to ze za 10-13k kupis monitor jedine z TN obrazovkou a ak je to tvoje prve LCD, tak budes velmi sklamany :|
Oblak
Bc.

Příspěvek od Oblak »

dobře....jake parametry si mam pohlidat??????jsem LCD lama :(

co tak pozoruju tak kontrast - minimum cca 800???
jas - minimum 300???
hloubka barev - 8 - 10 bitu??
uhly pohledu slusne..(cca 170?)
TCO pokud mozno 03
doplnte mne pls.....napada mne stejne to bude cim dal vice aktualni, cili bude treba nejaky FAQ...jestli je tak mne no-x sežere :) za to že ho nečtu :)
edit:
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

kontrast - 1000 a viac hh :)
jas - 100 a viac (aj tak si ho znizis na 20% povodnej hodnoty, bo ti to vypali kukere)
hlbka - 8bit (niektore smejdy sa pohravaju aj so 6bitmy :roll: a s 10 a viac v rozumnej cenovej hladine nepocitaj)
uhly - prdiet na ne, zalezi jedine na obrazovke: TN (z boku nekukatelne), PVA/MVA (vysoke), IPS (velmi vysoke), CRT (no comment)
TCO - prdiet na to, monitor z ciernym ramcekom alebo podstavcom aj tak nesplna blbe TCO03, lebo sa do toho pridavaju neviemake prisady (vie niekto ako sa vyraba priesvitny plast?? - to len tak na okraj :) )
rozlisenie - 20,21" 1680x1050 / 23,24" 1920x1200 (vsetky 16:10, pocitacove monitory s 16:9 su velmi zriedkave)
odozva - 16ms a menej (v celom farebnom spektre samozrejme :wink: :) )

*viac uz nenapisem bo ma foter jebe ako sirotu
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

Uff, tady clovek chvili neni...:-)
Ale koukam, ze nebylo treba, ghost se naprosto presne vyzna.
Beru to poporade:
ghost píše:na filmy je vhodnejsia MVA/PVA, v tmavych scenach rozdiel hodne poznat oproti IPS.
Presne tak, a to jeste tam, kde se pouziva blokova komprese (MPEG4=>XviD,DivX...) je to porad otresny a to i pri vysokym bitrate.
ghost píše:hlavne si nekupuj monas s lesklou obrazovkou
To je prave ultrabright, ktery zminuju vys. V zasade je to jediny zpusob, jak z LCD dostat koukatelne video a nevidim problem mit v pokoji zaluzie nebo jine zatemneni. Nic to ale nemeni na tom, ze UB je asi nejkontroverznejsi technologie u LCD monitoru, takze pozor na to a nejdriv vyzkouset. Pokud chces ale koukat hodne na filmy, uz si zacni stavet temnou komoru.

swarm: To by ses prave divil, jsou schopni prodavat 20" panel jenom s analogem. Pritom DVI je nativni a analogovy vstup vyrobu jen prodrazuje, ale vyrobci se snazi umele vyrobky "kastovat". (a timhle soucasne kastrovat)

Oblak> Take se obavam, ze za 10-13k nebudes spokojen. Nechci nacinat stare tema, ktere no-X tak hezky zvecnil ve svem podpise, ale jsi si jist, ze chces LCD? Nez se zeptas, ja ho mam proto, ze naprosto drtivou vetsinu casu travim v desktopu praci, tam LCD porazilo CRT uz pred lety. Ale kdybych hraval a koukal filmy a delal vsechny ty veci tak jako za mlada, obratil bych trh vzhuru nohama, dokud bych nenasel CRT jake chci, a ze v cenove kategorii, kterou tady resime, by to byl sakra poradny kousek. Jestli chces, muzes si proletet tohle a tohle. Je to aktualni i po tom roce..:-)

Co se tyce parametru, ktere mas sledovat. Doplnim ghosta tam, kde to nestihl dopsat:
dot pitch: vzdalenost jednotlivych pixelu od sebe, aneb jak moc zblizka se musis divat, abys rozpoznal rastr LCD. V tehle uhloprickach a rozlisenich to nastesti neni takovy problem, bezne se vyskytuje 0.27mm, coz se velmi blizi CRT obrazovce.

/edit2: Uplne jsem zapomel jeste na jednu vec. Aktivni hrac si musi uvedomit, ze pri nakupu 21" panelu si musi prichystat jeste priblizne stejnou castku na nakup grafiky, ktera utahne i nove hry v nativnim rozliseni, nebo poridit Dell 3007WFP aby mohl pouzivat polovicku nativniho.
Naposledy upravil(a) Ren dne pon črc 10, 2006 2:52 am, celkem upraveno 2 x.
Ren
VIP

Příspěvek od Ren »

ghost: Dostal's me. Proc by panel s cernym podstavcem/rameckem nemel dostat TCO'03?
Odpovědět