Neomagic - MagicMedia256AV

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

Odpovědět
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Neomagic - MagicMedia256AV

Příspěvek od swarm »

Nikdy jsem si nemyslel, ze si sem nekoho taky prihodim...pred nekolika dny domu dorazila nahrada starsiho sluzebniho notebooku (Toshiba Satellite Pro 490XCDT -> Toshiba Tecra 8000). Uz na vypisu me jeste nez jsem notebook videl vydesila jedna vec, a to graficka karta Neomagic MagicMedia256AV 2.5MB, o ktere uz jsem neco malo (dobreho nic) slysel. Kdyz jsem notebook prisel, tak uz jsem sel rovnou do dxdiag (uz se spatnym ocekavanim) a potvrdil jsem si to, co bylo vsude na netu - Direct3D a AGP podpora zasedivela a neaktivni.
Zacal jsem tedy vic patrat po ruznych forech atd a zjistil jsem, ze u panu z Neomagicu je neco hodne schnileho. V podstate jsem mel prvni den problem u nekoho najit, ze tuto kartu opravdu videl ve 3D funkcni (na svych starych strankach a v PR prohlasenich se vzdycky mluvilo o 2D/3D/DVD all-in-one mobilnim akceleratoru s podporou Direct3D a OpenGL). Ze nikdo nikdy nevidel OpenGL ovladace me az zas tolik neprekvapilo, tenkrat se vic vyrobcu moc nepochlapilo, ale s Direct3D byla situace mnohem "zabavnejsi".
V podstate se da rict, ze D3D podpora neni. Ovladace sice maji knihovny pro 3D, ale neexistuje normalni cesta/kombinace SW, ovladacu, windows na ktere by D3D fungovalo. Oser zpusob jak rozchodit je, nainstalovat si DirectX 8.0 beta (tu ja nikde prave nemuzu sehnat, coz me neskonale sere, takze pokud nekdo vi, kde by se k tomu dalo prijit, at napise) pod Windows2000. Jinak existuje jeste nejaky jiny oser, diky kteremu se da rozbehat 3D v nekolika malo (asi 5-6) hrach. Mezi jmenovanymi je kupodivu i Unreal Tournament, ktery by pry mel obsahovat vlastni D3D HAL ovladac extra pro tyto karty a podle reakci vice uzivatelu by pry mel UT v 800x600@16bpp bezet velmi plynule (!!). Krom toho treti zpusob by mel byt nejaky registry hack, ktery pouzivalo Sony na svych vaio notebookach, aby dostalo slibu, ze notebooky maji 3D akceleraci, a pak D3D funguje...ovsem nepodarilo se mi narazit na zpusob, jak tento hack provest :-(.

Z te korespondence, co jsem procetl me na jednom foru zaujalo toto:
Neomagic tech support píše:Dear Sir,
Attached is the Win 2000 & WIN ME latest driver.We cannot guarantee that
this will resolve the problem you are experiencing. Please also be aware
that by accepting the driver, you release NeoMagic of any and all
liabilities resulting from the use of this driver. You also agree not to be
release copies for this driver. The driver is to be stored for single use
only.
If you continue to experience problems, you should contact the notebook
manufacturer directly.
Please also be aware that Neomagic MagicMedia 256AV does not support 3d and
OpenGL because it does not have enought memory to support for that.

Thank you for your inquiry
NeoMagic Tech Support" (October 14th, 2000).
Tako toto je skoro nejvetsi bullshit, co jsem kdy cetl....pekne otevrene lhat, ze svych stranek smazat vsechny zminky o podpore 3D atd atd....proste zatloukat, zatloukat...a i kdyz to uz prasklo, tak stejne dal zatloukat. Hlavne ze v minulem notebooku byla karta S3VirgeMX 2MB (jeden z uplne prvnich mobilnich akceleratoru - ne-li prvni vubec), na ktere uz jsem mel rozchozene Direct3D, OpenGL i S3DT a to bez problemu. Kdysi melo spoustu akceleratoru jen 2MB a to navic ani nemely AGP texturovani.

Vzhledem k tomu, ze karta i pres ne moc oslnivy vykon dokaze nektere hry, celkem dobre akcelerovat podle reakci na forech, tak me zarazi postoj teto spolecnosti. Myslim, ze za jejich pochybne praktiky si zaslouzi misto tady v sini "slavy".

Jo a jen tak btw, Toshiba a Sony atd, co pouzily nejake cipy od nich od teto firmy potom nastesti upustili a presli k velkemu rivalovi Neomagicu, a to k Tridentu. Jejich karty v mobilnim segnentu nebyly az zas tak spatne, ale mely aspon normalni OpenGL a D3D drivery.

/edit by no-X: věřím, že jsi rozhořčený, ale myslím, že bude vhodnější, když bude toto téma ve 3D sekci (->přesunuto)
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

:lol: Hehe, fakt nevim, co je to za shit, ale jak tam nekdo mohl rozjet UT v 800x600, kdyz jen pro framebuffer bude chtit tak tech4 mb. A to se vubec nebavim o texturach. :lol:
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

XAN píše::lol: Hehe, fakt nevim, co je to za shit, ale jak tam nekdo mohl rozjet UT v 800x600, kdyz jen pro framebuffer bude chtit tak tech4 mb. A to se vubec nebavim o texturach. :lol:
Mno abych se priznal, to se mi taky jako moc nezda - spis bych veril tak v tech 640x480 - 800x600 totiz potrebuje asi 2,75MB. Textury problem nejsou, karta umi tahat textury z AGP kdyz uz se podari rozbehat 3D.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
ghost
Invisible

Příspěvek od ghost »

swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

swarm píše:
XAN píše::lol: Hehe, fakt nevim, co je to za shit, ale jak tam nekdo mohl rozjet UT v 800x600, kdyz jen pro framebuffer bude chtit tak tech4 mb. A to se vubec nebavim o texturach. :lol:
Mno abych se priznal, to se mi taky jako moc nezda - spis bych veril tak v tech 640x480 - 800x600 totiz potrebuje asi 2,75MB. Textury problem nejsou, karta umi tahat textury z AGP kdyz uz se podari rozbehat 3D.
Aha, tak to je trochu jinak - byla verze s 2.5MB a 5MB, takze tim se tech 800x600 vysvetluje.
Ses zlatej...ja jsem to tady nejak hledal a nevim, jaktoze jsem to nenasel...mno nic, tak ve stredu budu doma, tak se na to podivam a kartu odzkousim - pokud to nekoho bude zajimat, muzu sem hodit vysledky.

BTW jak je mozne, ze s touhle novou sekci ste mi sem presunuly skoro vsechny moje prispevky :)
DOC_ZENITH/XAN
Senior member

Příspěvek od DOC_ZENITH/XAN »

Aha, tak to je trochu jinak - byla verze s 2.5MB a 5MB, takze tim se tech 800x600 vysvetluje.
Aha, tak to si na tom toho UT teda v těch 640x480 s low detailama zahraješ i bez AGP texturingu a možná budeš teda mít aspoň těch30fps (přes AGP bych to viděl tak 10) :lol: Ale aby to pak vizuálně nevypadalo třeba jak na Matrox G100 - čili bez funkčních alpha textur a bez lightingu, čili nehratelný.
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Hm, tak jsem tam nahral ty DX8.0 beta (a ze to nebyla zas takova prdel, musel jsem zmenit cas, baliky rozbalit rucne a v nouzaku potom registrovat knihovny, ale zadarilo se) a 3d akcelerace stale nefunguje. Co chteli jsem nainstaloval: Win2000 mam, DX8 beta mam, vyzkousene ovladace od sony mam taky....takze uz nevim, co s tim mam delat. Jeste nez to tu smazu a hodim tam XPcka (na ty je tam totiz licence, w2000 byly na test s tim, ze kdyby 3d fungovalo tak bych je tam byval nechal), tak tu zkusim jeste Unreal Tournament, protoze:
when running unreal tournament with the neomagic it declares the 256 av as a direct 3d device - as you already mentioned in a previous post - but what you get is imagequality like software-rendering (look at the rasterized fog, sky etc.) with more decent speed. it seems that the 256 av in fact can do d3d but without filtering etc. UT must adress the features of the 256 av directly so that elementary d3d-hal is activated.
swarm
debílek nahoněnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Tak bezuspesne. S tim UT se mi to moc nezdalo a nezda, ze by mel vlastni driver, ale budiz, chtel jsem to vyzkouset, protoze nikdy uz se k tomu v budoucnosti nevratim. D3D jsem v nem nerozbehal, takze tim vzdavam snahu tu zprovoznit 3D akceleraci a na notebook pujdou konecne legalni WindowsXP.

Jelikoz se v cestine nikde o teto karte o 3D nic neresilo, tak pokud sem nekdo zabloudi z googla s tim, ze by na teto karte chtel 3D rozbehat, tak mam pro vas takove malou radu... ;-)

Vyserte se na to!
Odpovědět