Petr Broža
Doupě.cz
Voodoo5 5500: FSAA na vlastní oči
Voodoo5 se na Doupěti popsalo mnoho stránek, zejména jste si mohli prohlédnout mnoho vyhlazených obrázků, na kterých si 3dfx tolik zakládá. Teď máme Voodoo5 5500 sami v ruce a viděli jsme na vlastní oči.
O Voodoo5 se na Doupěti popsalo mnoho stránek, zejména jste si mohli prohlédnout mnoho vyhlazených obrázků, na kterých si 3dfx tolik zakládá. Teď máme Voodoo5 5500 sami v ruce a viděli jsme na vlastní oči.
Větší, než cokoliv předtím
První, co mě opravdu překvapilo, je velikost karty. Tak tak se mi vešla do počítače, a i tak jsem musel oddělat disk z jeho původní pozice. Karta samotná na mě navíc působí poněkud prázdným dojmem – podle mého názoru se součástky na kartě daly více zhustit, aby karta měla klasickou velikost, alespoň jako Rage Fury MAXX.

Druhé, co překvapí, je kabel pro připojení napájení do karty. Je to klasický rozbočovač napájení zdroje, který z jednoho konektoru dělá dva. Energetická spotřeba Voodoo5 5500 je totiž tak velká, že má napájení ze slotu AGP nestačí a je nutné kartu dokrmit z počítačového zdroje.
FSAA: hezké, ale pomalé
Snad nejdiskutovanější funkcí Voodoo5 je FSAA, neboli vyhlazování celé zobrazené scény. Nejsou tedy vyhlazeny jen jednotlivé textury, ale vše, co je na obrazovce vidět vč. rohů, ostrých přechodů apod. Zatímco nVidia na to jde cestou super-samplingu, Voodoo5 na to jde přes T-buffer. Používá metodu vyhlazování nazvanou Jittered Sub-Sample (dvoucestný 2WJSAA a čtyřcestný 4WJSAA) – podle 3dfx je 2WJSAA stejně kvalitní jako čtyřcestný super-sampling a 4WJSAA pak jako 16cestný super-sampling.

Zatím jsem kartu vyzkoušel na počítači s Celeronem 550 MHz a deskou MSI 6153 s čipsetem Intel BX. Nárůst výkonu oproti Rage Fury MAXX je samozřejmě nulový – logicky: obě karty jsou limitovány výkonem procesoru, žádné T&L se nekoná. Jedno však říci mohu: pokles vykreslování při zapnutém 4WJSAA je zhruba poloviční oproti vykreslování bez FSAA, zapnuté 2WJSAA zpomaluje zhruba jeden a půlkrát. V brzké době proženu kartu poněkud výkonnějším počítačem s procesorem AMD Athlon, takže se brzy můžete těšit na srovnání výkonu s GeForce 2 GTS na poměrně dobré mašině.

Nuže, zatím se podívejte na obrázky sejmuté z ovladačů karty a z programu 3D Mark 99 v rozlišení 800 x 600 x 32 bitů při zapnutém 4WJSAA v porovnání s referenčními obrázky.