Loopback cables





    3D akcelerátory 3Dfx Voodoo 1 a Voodoo 2 nejsou hardwarově závislé na primární grafické kartě; jediným podstatným požadavkem je, aby nabízela výstupní konektor 15-pin D-SUB, přes který se 3D akcelerátor propojuje.

    Určitě víte, že se obě karty propojují krátkým kabelem, skrze který prochází videosignál z  VGA. Proto je jasné, že kvalita tohoto kabelu ovlivňuje finální obraz, který vidíme na monitoru. Na tom se do určité míry podepíše i kvalita samotného 3D akcelerátoru (velmi záleží na výrobci, ale neznamená, že čím profláklejší značka, tím lepší obraz). Zatímco kvalita karty (V1/2) ovlivňuje především ostrost obrazu, propojovací kabel toho má na svědomí víc.

    Protože jsem poznal, že mezi kabely jsou opravdu značné rozdíly, zkusil jsem jednoduchým testem ověřit, do jaké míry se skutečně výsledný obraz liší. Testoval jsem celkem sedm (+ další dodatečně) kabelů (možná by jich bylo o jeden-dva víc, ale jaksi se mi nepodařilo všechny najít :-)



Jak test probíhal? Ke grafické kartě jsem připojil loop-back kabel, k němu až kabel od monitoru a na černobílém textu a excelovské tabulce porovnal rozdíl (s/bez).



Použitý hardware:

Matrox G400 MAX
Spektrum 7A+/Diamondtron při 1152*864/85Hz



V čem byly rozdíly: Prvořadě zmíním ostrost obrazu, i když v tomto aspektu byly rozdíly nejmenší. V druhé řadě jsou to "duchy", jakoby několikanásobné přesazení obrazu, obzvlášť dobře viditelné v excelovské tabulce, kterou ještě navíc označíte myší. Zde byly rozdíly značné. A v poslední řadě barevné zkreslení: Krom toho, že je obraz přesazený, má každé "přesazení" jiný barevný odstín. Tato zkreslení se těžko popisují, takže jsem zkusil nakreslit obrázky; možná vám připomenou, o čem je řeč:



jak to má vypadat neostrost přesazený příklad barevného zkreslení
správně neostrost duchy barevné zkreslení


Pojďme se podívat na testované kabely a jejich výsledky:




Kabely je těžké nazývat (nemá cenu je rozlišovat podle karty, u které byly dodané, protože to výrobci často měnili; logo na kabelech obyvykle též nebývá), takže jsem je označil čísly a přiložil jejich obrázky a parametry. (kliknutím na snímek zobrazíte celý kabel)



Kabel 1

Světlý kabel nesoucí konektory s nápisem "E-CALL" po jedné straně a "VGA" po straně druhé, byl s průměrem 8,5 mm nejsilnějším kabelem v testu. Ačkoli by většina lidí očekávala, že vyšší průměr = kvalitnější stínění, opak je pravdou. Tento kabel skončil jako druhý nejhorší v testu, projevily se všechny typy zkreslení...

1

Kabel 2

Prakticky totéž, jako kabel č.1: Světlý kabel nesoucí konektory s nápisem "E-CALL" po jedné straně a "VGA" po straně druhé, byl s průměrem 8,5 mm nejsilnějším kabelem v testu (společně s č.1). Od čísla jedna se kabel vizuálně liší pouze méně lesklým povrchem. Kvalita je téměř totožná s první variantou, pouze barevné zkreslední jsem nepozoroval. Pokud se dobře pamatuji, byly oba tyto kabely dodané ke grafickým kartám společnosti A-Trend (což je škoda, protože samotné karty A-Trend mívají slušnou kvalitu výstupu).

1

Kabel 3

Třetí v pořadí byl bílý kabel průměrné kvality. Průměrem 7mm se trochu vymyká většině.

1

Kabel 4

Čtvrtý v pořadí má průměr 6mm (což je poměrně časté) a jeho kvalita by byla velice dobrá, až na silné "duchy".

1

Kabel 5

Pětka je na první pohled identická s předchozí verzí (identické konektory), ale liší se délkou (tento je o 2 cm delší). Výstup je však výrazně horší a velice silné barevné zkreslení posouvá tento kousek na poslední příčku. Na obraz se prakticky nedá koukat, čenrobílý text je neostrý, přeszený a hraje barvami. Jediná možnost využití by byla simulace obrazu nejlevnějších Rush s čipem společnsoti Macronix ;-)

1

Kabel 6

Nenápadný krátký černý kabel nedopadl nejhůř. Možná zásluhou pouhých 145 mm délky. Největším problémem byly opět "duchy".

1

Kabel 7

Tenký černý kabel, který od pohledu působí celkem lacině a nedůvěryhodně velice překvapil. Jeho vliv na ostrost a barevnost výstupu byl mizivý; jediným problémem jsou opět "duchy". Naštěstí nejsu příliš intenzivní (výrazně nižší, než u ostatních karet). Číslo 7 je jednoznačným vítězem.

1

UPDATE: otestováno dalších 5 kabelů! (níže)

Kabel 8

Další zástupce s logem E-CALL dopadl trošku lépe, než první dva testované kusy. Silné duchy zůstávají, ale není to až taková katastrofa. Tento kabel - podobně jako většina ostatních E-CALL - pochází od karty společnosti A-Trend (APG2455P).

1

Kabel 9

Velmi krátký silný černý kabel, který je velice pružný (po ohnutí se opět narovná) pochází od Voodoo 2 built by GainWard (GW803N) prodané typicky jako retail HIS. Tento kousek byl největším překvapením celého testu, po kontrole obrazu na monitoru jsem se šel přesvědčit, jestli je opravdu zapojený; nepozoroval jsem totiž sebemenší degradaci obrazu! To je důkaz, že když se chce... :-) Máte-li podobně vyhlížející kabel od Voodoo 2 značky HIS či GainWard, doporučuji používat. Pozn.: konektor vypadá z druhé strany nepatrně odlišně.

1

Kabel 10

Tento světle-šedý tenký kabel nepochází od Voodoo1/2, ale z PCI DVD dekodéru (DOOIN DVD Master / CoolDVD(RC)), který se ke grafické kartě připojuje obdobným způsobem, jako 3Dfx 3D akcelerátory. Ačkoli je relativně tenký a nevypadá nijak zajímavě, dopadl velice dobře a řadí se tak k těm nejlepším.

1

Kabel 11

Černý nenápadný kabel byl přítomen již v minulé části testu. Tento kousek je o 20mm kratší, jinak se neliší. Dokonce ani v kvalitě obrazu. V minulé části testu by to znamenalo první místo, ale tentokrát se č.7 a 11 dostávají až na místo třetí.

1

Kabel 12

Černý kabel s hranatými koncovkami trpí častým neduhem: duchy. A tak ho lze řadit maximálně do lepšího průměru. Ostatní parametry byly celkem v pořádku.

1


Shrnutí:

ostrost duchy barvy průměr délka *
1 E-CALL VGA 4 5 2 8,5 mm 240 mm
2 E-CALL VGA 4 5 1 8,5 mm 240 mm
3 bílý 3 3 1 7,0 mm 185 mm
4 bílý (tenký) 2 4 1 6,0 mm 220 mm
5 bílý (tenký) 3 5 4 6,0 mm 240 mm
6 černý (tenký) 3 4 1 6,0 mm 145 mm
7 černý (tenký) 2 3 1 6,0 mm 220 mm
8 E-CALL VGA 2 4 1 8,5 mm 230 mm
9 černý (silný) 1 1 1 8,5 mm 110 mm
10 světle šedý 2 2 1 6,0 mm 180 mm
11 černý (tenký) 2 3 1 6,0 mm 200 mm
12 černý 2 4 1 6,5 mm 140 mm


Hodnocení je podobné jako ve škole (méně je lépe):

1 ~ bez rozdílu (stjené jako když je motiro připojen rovnou do VGA)
2 ~ nepatrně horší
3 ~ viditelně horší (na první pohled)
4 ~ silně zhoršené (rušivé)
5 ~ velmi silně zhoršené (fujtajxl)
* Do délky kabelu nepočítám délku samotných konektorů.

A závěr? Kvalitu kabelu nelze honotit podle vizuálního dojmu. Ačkoli se říká, že silnější kabely bývají lepší, není to pravda. 8,5 mm silný kabel E-CALL byl ve všech směrech překonán 6-milimetrovým! UPDATE: Úplným vítězem je však 8,5 mm silný kabel od HIS/GainWard Voodoo 2

Až se mi dostanou do ruky další loop-back cables, výsledky doplním.





© no-X 2005
akt. 18-02-2005
hlavní stránka