Chlazení a energetické nároky grafických akcelerátorů 3Dfx





    Jak jste si už mohli mnohokrát všimnout, většina karet společnosti 3Dfx má velice zajímavě vyřešenu problematiku chlazení. Poměrně dlouho jsem plánoval věnovat tomuto tématu jednu stránku a střádal jsem informace, které se jí týkají. Přesto, že jsem se snažil o sdružení těchto informace v komplexnější celek, není jejich stávající množství dostatečné na vytvoření uceleného přehledu. Následující článek je tedy spíše přehledem zajímavostí.



Voodoo 1, Rush

500 nm

Tyto čipy byly navrženy tak, aby nebylo zapotřebí žádného přídavného chlazení. Uvnitř každého čipu je obsažen interní kovový heatspreader, který teplo rovnoměrně rozvede, čímž zabraňuje lokálnímu přehřívání. Přesto se někteří výrobci odhodlali k doplnění karty přídavným chlazením. Tyto karty jsou ale opravdu vzácné.


Aktivní chladič TMU (menší čip) je přítomen na některých revizích Voodoo 1 (není však uchycen za otvory u čipu, ale je lepený):
Canopus (Pure 3D)


Dva pasivní chladiče jsou umístěny na Rush od společnosti:
Inno Vision


2D jádro Rush pravděpodobně nechladil žádný výrobce



Voodoo 2

350 nm

Podobně jako starší čipy, i tento obsahuje interní heatspreader, neboť externí chlazení nebylo plánované. Větší množství výrobců ale kartu doplnilo chladičem:

Pasivní chladič na PixelFX2 (prostřední čip) použili tito výrobci:

Hercules, Procomp, Guillemot (některé verze)


Pasivní chlazení na TexelFX2 (=TMU, 2 čipy) použili:

InnoVision (Inno3D)


Aktivní chlazení (jen větráček) je přítomen nad PixelFX2 na kartě od:

Canopus (Pure 3D 2)


Pasivní chlazení všech čipů:

Quantum 3D Mercury


Společnost TennMax se začala věnovat profesionálnímu řešení chlazení grafických karet od společnosti 3Dfx. Prvním řešením je tzv. Stealth V2 Cooler, trojúhelníkový chladič pro Voodoo 2 postavenou na referenčním návrhu, který překrývá všechny 3D čipy. Přísun vzduchu zajišťuje větráček umístěný na koso.

Mnozí uživatelé zmiňují, že je jejich Voodoo 2 za chodu velice horká. Jiní mají zkušenost se sotva vlažnou kartou. Nepodařilo se mi dopátrat, čím je to způsobeno; dost možný je vliv čipsetu základní desky.




Banshee
350 nm

Oproti V2 obsahuje PixelFX, TexelFX, 2D jádro a RAMDAC v jediném čipu, který tudíž poměrně slušně topí. Nepodařilo se mi zjisti, zda 3Dfx mělo na referenční kartě pasivní či aktivní chladič (oba "zaručené" obrázky referenční Banshee mají každý jiné chlazení...). Také se mi nepodařilo zjistit, zda Banshee a novější čipy mají onen heatspreader uzavřený v čipu.

Každopádně nějaký chladič musí být přítomen. Někteří výrobci však nepoužili žádný chladič a zvolili PCB, které obsahuje několik vrstev (či jejich částí) z jednolité kovové vrstvy. Tím PCB proměnili v jakýsi heatspreader. V případě Banshee to však není dostačující řešení.


Mnoho výrobců použilo pasivní chladiče menších rozměrů, což stále není ideální:
Asus (některé modely), DCS, Gallant, Guillemot, Metabyte, Miga, Quantum 3D...


Jiné modely jsou osazeny aktivním chladičem:
2the MAX, Diamond, Leadtek, PowerColor, ViewTop


Dobrou volbou je použití většího pasivu:
Biostar, Buffalo, Creative (některé modely), Ensoniq (některé modely), Eon, Gainward (některé modely), STB


Asi nejlepší kombinací je "heatspreader PCB" v kombinaci s větším pasivním chladičem:
Biostar, STB (pro které je tento způsob konstrukce typický).


Pro většinu Banshee je typická poněkud vyšší provozní teplota.



Voodoo 3

250 nm

Oproti Banshee novější výrobní proces, ale o 1 TMU více a pracovní frekvence o 10 až 100% vyšší (podle verze). Samotné karty byly vyráběny u společnosti STB, která se stala majetkem 3Dfx. Zajímavou vlastností karet 3Dfx je, že i za velmi vysoké teploty a bez aktivního chlazení (i pouhý dotyk prstu stačí mnohdy na spálení) jsou schopny běžet a stabilně. To je mj. způsobeno dobrou architekturou grafického čipu a konstrukcí PCB (heatspreader).



Velocity 100 / Voodoo 3 - 1000 (based on Vel. 100 PCB)

"Heatspreader PCB" dotažené k dokonalosti. Uvnitř karty je několik téměř celistvých kovových vrstev a na povrchu (z obou stran) jsou další, téměř celistvé a relativně silné kovové vrstvy. Čip je doplněn jen nevýrazným pasivním chladičem (40*40*7mm). Karta je za běhu velmi horká.



Velocity 200 / Voodoo 3 - 1000 (based on Vel. 200 PCB)

PCB je konstrukčně podobné, jako u Vel.100., jen je o něco větší. To, v kombinaci s nižším taktem karty (125MHz), umožňuje úplné vynechání chladiče čipu (s touhle kartou bohužel zkušenosti nemám, pokud ji někdo máte, uvítal bych, kdybyste se (ve fóru či na mail) zmínili, jak hřeje.



Voodoo 3 - 1000 (based on Voodoo 3 - 2000/3000 AGP PCB)

Ruská společnost NIX má na svých stránkách stále ještě Voodoo 3 - 1000 založenou na PCB Voodoo 3 - 2k/3k AGP. Karta neobsahuje žádný chladič a taktovací frekvence je uvedena na 143MHz (!!!). Vzhledem ke konstrukci PCB a frekvenci se vůbec divím, že může karta běžet :-).



Voodoo 3 - 2000 AGP Malé PCB a nevelký černý pasivní chladič způsobují, že jádro této karty je za běhu extrémně teplé, možná nejteplejší ze všech karet 3Dfx. Zmíněný chladič je na čipu přilepen.



Voodoo 3 - 2000 PCI SDR

Oproti AGP variantě je výrazně širší, což vede k mírně nižší teplotě karty. Zajímavostí je malý pasiv chladící komponent umístěný poblíž VIP konektoru. Ten bývá extrémně horký, je dokonce teplejší než grafický čip (pozor na spálení). Chladič grafického čipu je přilepen.



Voodoo 3 - 2000 PCI SGR

Tato vzácnější PCI varianta má úplně odlišné PCB. To je celkem podobné Velocity 200. Konstrukce a la heatspreader výrazně zlepšuje teplotní situaci grafického čipu. Což je ale pravdou jen částečně. Tato karta se totiž vyskytuje ve dvou variantách, z nichž ta vzácnější nese poměrně malý bílý chladič, který (jak se zdá) není tak účinný, jako větší černý. Obě varianty mají ale společné to, že je chladič na čipu přilepen

.

Voodoo 3 - 3000 AGP

Tato karta je prakticky identická s V3-2k AGP. Největším rozdílem je výrazně větší chladič (75x50x11mm), který má světlou barvu (hliník) a řídká žebra (hustá žebra u pasivního chladiče brání samovolnému proudění vzduchu). Chladič je přichycen ke dvěma otvorům v PCB. Přestože je toto chlazení dostačující, bylo mezi majiteli karty zvykem přidávat 50mm ventilátor.



Voodoo 3 - 3000 PCI SDR

O PCB platí, co je zmíněno u V3-2k-PCI(SDR), o chladiči, co jest zmíněno u V3-3k-AGP.



Voodoo 3 - 3000 PCI SGR

PCB je identické, jako u V3-2k-PCI(SGR), ale je použit velký světlý chladič podobný těm, které jsou na ostatních třítisícovkách. Rozdíl je ve způsobu uchycení - pasiv je jen přilepený, neobsahuje ani otvory pro úchyty.



Voodoo 3 - 3500

Třitisíce-pětistovku bez tuneru nabízela společnost Compaq. V praxi je vzácná. PCB má velice blízké s SDR PCI verzemi Voodoo 3; taktéž chladič je identický s tím na V3-3k; také je přichycen k otvorům v PCB.



Voodoo 3 - 3500 TV a TV/FM

Karta je doplněná vysokofrekvenčním tunerem, který zasahuje až do pozice chladiče čipu. Proto má tento pasiv odstraněný jeden roh. Karta je taktována na 183MHz, a proto má kvůli lepšímu tepelnému vyzařování tento chladič černý povrch. Je přichycen k otvorům v PCB. Mezi chladičem a čipem je zároveň jakási oboustranně lepící poduška, která je vyrobena ze silného alobalu (Al-folie), na kterém je z obou stran jakási lepivá hmota, v níž je pravděpodobně obsaženo určité množství silikonové pasty (tento způsob uchycení může být použit i na jiných verzích V3 s tímto typem chladiče).



Voodoo 3 - 3500 SE

Nejvýše taktovaná Voodoo 3 (200MHz) je po stránce konstrukce PCB a chlazení totožná s předchozím modelem.



Voodoo 3 OEM výrobci (PCI i AGP, 3000 i 3500) - The EvilKing III

PowerColor vyráběl vlastní karty s čipem Voodoo 3; existují zhruba dvě varianty PCB (PCI/AGP), ale obě mají konstrukci navrženou pro lepší rozvod tepla. Dále jsou doplněny aktivním chladičem (2 různé typy: nižší jedenáctilistý a vyšší sedmilistý).



Opět se projevila společnost TennMax s novinkou; aktivním chladičem Stealth V3 Fighter, který později doporučuje i pro Voodoo 4 a Voodoo 5.



VSA-100

250nm
cca 11-15W

Původně bylo zamýšleno pasivní chlazení všech karet s těmito čipy. Uživatelé nespokojení s teplotou Voodoo trojek ale dosáhli změny v podobě aktivního chlazení. Na kartách s čipy VSA-100 jsou standardně používané (na svou dobu) extrémně kvalitní aktivní chladiče společnosti AAVID s kuličkovým ložiskem a propracovaným tvarem lopatek. Na některých kartách je možné narazit i na provedení s dvojitým kuličkovým ložiskem (!!!), ale je to spíš vzácnost.



Voodoo 4 - 4000 AGP

Extrémně vzácný prototyp, PCB a la heatspreader. Tajemstvím zůstává, jaké chlazení bylo plánované

.

Voodoo 4 - 4500/4800 series (by 3Dfx)

Asi nejběžnější verze Voodoo 4. Konstrukci navrženou pro rychlý rozvod tepla asi už nemusím připomínat.



Voodoo 4 - 4500 "L" (PowerColor OEM)

Oblíbená Voodoo 4 se specifickým PCB společnosti PowerColor je chlazena jedenáctilistým chladičem známým již z některých verzí Voodoo 3.



Voodoo 4 - 4500 (Chance)

Produkt společnosti Chance není (alespoň v našich krajích) příliš známý. Nevýrazné PCB, které není navrženo tak, aby záměrně vylepšilo teplotní situaci jádra, doplňuje aktivní chladič s velmi rozsáhlou pasivní částí.



Voodoo 4 - 4500 PowerColor retail (The EvilKing IV)

PowerColor sázel na osvědčené technologie, takže kvalitní PCB a sedmilistý větráček (známý z V3) nemohou překvapit.



Voodoo 5 - 5500, 5000 PCI

Dva čipy VSA-100 a nějaké ty paměti, to už znamenalo spotřebu až okolo 30W. Proto bylo využito přídavného napájení v podobě molex konektoru. A to jsou další nároky na obvody pro úpravu napětí, což se projevilo i na velikosti PCB. Velikost PCB se na druhou stranu kladně projevila ve schopnosti rozvodu tepla od čipů.



Voodoo 5 - 5000 AGP, 5500 "AGP4" Tyto karty byly postaveny na novém PCB, které bylo o několik cm kratší. Chlazení jinak odpovídá ostatním kartám série Voodoo 5 - 5x00



Voodoo 5 - 6000 2x2 / 6500

Prezentační modely. Díky uspořádání čipů 2x2 bylo PCB výrazně kratší. V praxi by ale jeho konstrukce byla poměrně problematická, takže od ní bylo upuštěno. Na některých obrázcích je karta znázorněna vč. pasivních chladičů.



Voodoo 5 - 6000 4x1

4 čipy VSA-100 a 128MB grafické paměti znamenalo energetické nároky přesahující 50W. Proto nebylo přistoupeno k přídavnému napájení standardního typu, ale k samostatnému externímu zdroji Voodoo Volts (100W), který existuje ve dvojím provedení: starší +12/-12V a novější +12V/0. Tomu jsem věnoval samostatný článek, takže ho dále rozebírat nebudu. Rozměrné desetivrstvé PCB Voodoo 5 - 6000 v kombinaci se čtyřmi aktivními chladiči udržují teplotu čipů na přijatelné úrovni.



VSA-101 (Daytona)

180nm


Voodoo 4 - 4200 (Daytona)

Karty založené na čipu VSA-101 žádné speciální chlazení nepotřebují. Daytona byla vyráběna na 180nm technologii, takže má velmi nízkou spotřebu. To zajišťuje nízké požadavky na chlazení (žádné do 166MHz).



Voodoo 5 - 5200??? (2x Daytona)

Díky nízkým energetickým nárokům nevyžaduje žádné přídavné napájení, stačí malé PCB a nároky na chlazení jsou minimální. Bohužel se dual-Daytona nedočkala reálné podoby.



Na závěr jsem připravil různé obrázky (od všeho trochu):





Canopus Voodoo 1 standardně nese aktivní chladič




Diamond Monster II s přidanými chladiči




Voodoo 2 mód s trochu neobvyklými pasivy




Chladič společnosti TennMax - Stealth V2 Cooler




Chladič společnosti TennMax - Stealth V3 Fighter




Velocity 200 chladič nepotřebuje, její PCB je velký heatspreader




Voodoo 3 - 2000 integrovaná na základní desce je chlazena pasivně




Voodoo 3 - 3000 integrovaná na základní desce nese aktivní chladič




Voodoo 3 - 3000: různý výrobce, různé chlazení




Tato AAlchemy 4116 (4x Voodoo 3) nese velký pasiv




TennMax V3 Fighter na Voodoo 5




Voodoo 5 s pasivy z chladiče GlobalWin WBK38




v5_1.jpg(26 kb)
Voodoo 5 s většími pasivy




Voodoo 5 s jinými pasivy




Měděný HeatKiller je asi nejkrásnější vodník pro 5x00




HeatKiller na kartě




Jiný vodní chladič na Voodoo 5




Voodoo 5 - 5500 lze ale snadno uchladit i vzduchem




ultracool.jpg(19 kb)
Voodoo 5 - 6000 ve vichřici




Prezentační model Voodoo 5 - 6000 (aka 6500) osazený chladičem




Boardům AAlchemy stačí pasivní chladiče, protože...




aalchemy2.jpg(26 kb)
...je v casech od Quantum 3D pořádný průvan.






Máte-li nějaké obrázky, které by zde neměly chybět, kontaktujte mě prosím na mail (no-x@quick.cz).




© no-X 2004
akt. 24-05-2004
hlavní stránka
diskuzní fórum